ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проверка за корупция в МОН установи: Учителят от Варна е невинен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:33 / 05.07.2016Коментари (0)2965
© Вulfoto
Вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева ще проверява служителите в МОН, заради три съмнителни проекта, с които бяха направени опити да се точат пари по европейската програма за наука и образование. 

Тя вече вече е задвижила и процедурата по изпращане до прокуратурата на доклада свързан с идентичните проекти по процедурата "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение" по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". 

Ведомството започна проверка след сигнал на Национална мрежа за децата. Тя установи, че трите сдружения кандидатствали с идентични проекти за едни и същи детски градини са създадени непосредствено след обявяването на критериите за кандидатстване. 

Те са на един адрес и с едни и същи лица в управителните си съвети. Това показва, че има нарушения на поне два принципа - на избягването на двойно финансиране и неналичието на свързани лица. Докладът установява и проблеми с финансовата обосновка на трите проекта, както и нередности в процеса на оценяването.

Кунева съобщи, че вече е подписала одитния доклад, който ще бъде изпратен на прокуратурата. Тя обясни, че това се налага не само заради необходимостта от изчистване на всякакви съмнения, но и защото става дума за трети лица, извън служителите на МОН. 

"Искаме да знаем има ли схема в и извън министерството, дали става дума за пропуски, което изисква да затегнем реда или става въпрос за нещо по-сериозно - все пак говорим за 1,5 млн. лева", каза Кунева. Ще се извърши и допълнителна проверка дали предложенията на помощник-оценителите за корекции в посока оптимизация на проектите са взети предвид.

Кунева представи и резултатите от проверката в Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО). Тя започна след сигнал, че експертът по математика от центъра Мадлен Христова преподава в VII клас в 125 СОУ, въпреки че това е нарушение. 

Проверката е потвърдила сигнала и е установила конфликт на интереси. Тя показала, че Христова е била и.д. класен на един VII клас по време на втория срок след напускане на титуляра. Тя е водила свободноизбираема подготовка - школа по математика на учениците от V до VII клас. 

Христова е сключила договора си с училището месец преди да уведоми първоначалния си работодател - ЦКОКУО, като изрично е заявила през октомври 2015 г, че ще преподава само на V клас. 

Проверката е установила и информация за нерегламентирана апробация на изпитни задачи. Докладът заключава, че има наличие на конфликт на интереси и че срещу служителя има основание за започване на дисциплинарно производство. Той също ще бъде представен на прокуратурата. Мадлен Христова е напуснала центъра, съобщи още Кунева.

Министърът на образованието представи и резултатите от третата приключила проверка, при която обаче подадените данни не са се потвърдили. Става въпрос за сигнал на родител на ученик в Първа езикова гимназия във Варна, който твърди, че учителят по български Димитър Чанков е изпращал SMS-и с верните отговори на матурите на всичките си ученици по време на изпита. 

След проверка на видеозаписите от изпитните зали, телефонните разпечатки, разговори с учителя и учениците този сигнал не беше потвърден.



Източник: Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: