ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Протойерей Николай след разпита: Каквото се изискваше от нас - сторихме по отношение на органите на реда
Автор: Петя Кузева 15:50 / 17.04.2024Коментари (0)7811
© Фокус
МВР задържа мъжа, поругал вечния дом на покойния българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  

Гробът на патриарх Неофит вече е възстановен напълно в първоначалния си вид, но вандалът сторил това отвратително безобразие, не го прави за първи път. Вербална агресия срещу духовниците и служителите на храма е почти ежедневна.

"Когато миналата година бе декриминализирана просията и безделието, тези хора придобиха самочувствие и започнаха да стават нагли. Ние нямаме изпълнителна власт да въвеждаме в порядък битието на хората в центъра на София", разказва пред "Фокус" протойерей Николай Георгиев, предстоятел на храм "Св. Неделя".

По-малко известен факт е, че отец Николай е първият изповедник на престъпниците от Централния софийски затвор след промените през 1989 година. Той познава лицата от криминалния контингент може би по-добре от повечето редови полицаи.

Разговаряме с протойерей Николай Георгиев минути след като даде свидетелски показания по повод оскверняването на последния дом на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

"Направих всичко каквото можах. До всичко до което се бях докоснал като познание, като записи от камерите, предадох на органите. Разпознаването на тази личност не е голям проблем, защото той и още 15-20 като него са тези, които обитават централната градска част, спят по градинките, повечето ги знаят кои са, някои ги знаят и по имена. Но ние като обект на агресия от тяхна страна ежедневно сме се срещали, сблъсквали, минавали сме през опити на диалог и всякакъв такъв вид социализация и ресоциализация, не успяваме. Така че да, отговорът е да. Всичко, което се изискваше от нас сторихме по отношение на органите на реда", увери протойерей Николай.

Той казва, че от храма са се обръщали към органите на реда, към МВР и преди. Неговата позиция е, че предпочита да не превръща опазването на храма в някаква игра на стражари и апаши. 

"Разбира се, църквата има послание за мир във всяко едно време, още повече през времето на Великият пост. Но по отношение на реда в града, тук  е площад "Света Неделя", това е централната градска част и църквата не може да организира и да отговаря за реда. Ние нямаме изпълнителна власт и нямаме, дори ако искате амплоато на хора, облечени в расо, които да въвеждат в порядък битието на хората в централната градска част. Ние сме потърпевши от редовната вербална, и дори физическа агресия на тези лица". 

Как отговарят на нея? 

"Вижте, църквата трябва да е мека, църквата трябва да е тази, която да поема лошият дух в обществото, агресията в обществото. Църквата е място, където човек да влезе, да каже на Господ в молитва това, което има. Да предложи от себе си доброто, да се покае, да търси не изход от ситуацията, а решение на проблемите си и с Божия помощ да ги постига. Това е свързано с вътрешна борба - да подобрим себе си, да напредваме във вяра и благочестие, а не да отмъщаваме. Църквата не може да отмъщава. Мога да отмъщавам аз като личност, но като духовник - не. Още повече като част от тази църква, в името на Христос, която носи знакът и законът за помирението. Затова църквата не може да отмъщава и не може да е източник на агресия. Пак казвам, ние поемаме върху нас, за да не го връщаме в обществото или както казва Апостол Павел в посланието си до римляни, 12 глава "Отвръщайте и побеждавайте злото с добро".

Дали отец Николай съзира някакъв елемент на радикализация? И относно профила на извършителя на това поругаване, откъде идва тази агресия точно срещу църквата? Има ли религиозен мотив или някакъв друг? Може ли и политически да се използват фактите и с препратка към мигрантите в центъра на София и други.

"Профилът на тези хора се променя към лошо според отслабване на законодателството. Когато миналата година бе декриминализирана просията и безделието, тези хора придобиха самочувствие и започнаха да стават нагли в искането си не само към нас, но към всички хора на площада да им бъде помагано. "Дайте ми пари, защото нямам". "Нахранете ме, защото съм гладен". И на моя въпрос, защо искате от църквата храна, когато тук на 10-20-50 метра има няколко ресторанта. Защо не искате храна от ресторанти, а от църквата да искате молитва? Няма отговор. Защото тук е по-лесно".

Трябва ли да има засилено още по-засилено полицеско присъствие около църквата "Света Неделя" и не само там? Какво още може да предприеме изпълнителната власт? За това как погребението на Негово Светейшество Българския партиарх и Софийски митрополит Неофит сплоти властта, за избора на следващия патриарх на България. И още, очаквайте в интервюто на протойерей Николай Георгиев пред "Фокус".



Още по темата: общо новини по темата: 32
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
19.03.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: