ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Протест пред Руската църква: Храм не се затваря, политиката няма място тук
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:32 / 24.09.2023Коментари (7)1934
Миряни се събраха в знак на протест пред Руската църква в София, за да изразят несъгласието си със засилващото се противопоставяне на държавите България и Русия, вече дори на православно ниво. Припомняме, че бяха експулсирани архимандрит Васиан и още двама служители на храма по подозрения за шпионаж.

Недоволните затвориха улицата пред църквата, запалиха свещи и поставиха цветя пред входа на все още затворения храм, предаде репортер на "Фокус". Реч държа духовно лице, което обаче мнозина разпознаха като Атанас Стефанов, който беше изгонен от протеста на земеделците преди дни.

Събралите се миряни са категорични, че политиката няма място в църквата и са притеснени за бъдещите отношения между Русия и България.

Хората заявяват, че всички православни християни сме едно цяло и не трябва да бъдем разделяни. "Храм не се затваря", казаха миряните. "Шпионите и агентите са в Министерския съвет".

Вярващите се хванаха за ръце и обградиха храма, молейки се за обединение.



Още по темата: общо новини по темата: 195
02.03.2024 »
27.02.2024 »
26.02.2024 »
14.02.2024 »
08.02.2024 »
08.02.2024 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А то кой ти каза, че е извършвана незаконна противодържавна дейност? Абсолютни лъжи на лъжеца Кирил Петков.
+3
 
 
Руската придворна сган се е активизирала. Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. "Раковски" и ул. "Московска". Осветен е на 11 ноември 1914 г. от нашия приснопаметен предшественик и тогавашен председателстващ Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий (1847-1927), като в богослужението не са участвали руски архиереи, заради схизмата в която БПЦ се е намирала. Припомняме, че руски архиереи не са участвали и в освещаването на храм-паметника в с. Шипка през 1902 г. по същите причини. След 1917 г. храм "Св. Николай" е обслужвал богослужебните нужди на руската емиграция в София, начело с архиеп. Серафим Соболев, а от 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна го предава на Българската православна църква, под омофора на Софийския митрополит (1). През 1944 г. храмът е силно повреден, като през 1945/1946 г. е реставриран от Софийската митрополия, а в него през следващите години са назначавани различни български свещенослужители-ефимерии, а заедно с тях са служили и руски духовници-белоемигранти, постоянно пребиваващи в страната ни след Октомврийската революция. Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква (2). Отново по решение на РПЦ, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква "Св. Николай" в София е открито подворие, с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител. През 1977 г. в него са завършени поредните реставрационни работи, а през 1981 г. по случай честването на 1300 години от основаването на българската държава, е позлатен и интериорът на храма (3). През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството, че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен. Считаме, че заключването на храм "Св. Николай" от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него. Мнение на русенски митрополит Наум.
+2
 
 
Храма е затварил онзи който си позволява да извършва незаконна противодържавна дейност на територията на сувуренана стряна! Насочете протеста си срещу неговите ментори които дърпат конците му! И не замърсявайте Общественото пространство на тази страна!
0
 
 
Шпионите са навсякъде. Зарежете тези клишета къде са. И сред медиите има ;) Не се правете на разсеяни. От Скопие са изгонени ,тук явно пасем трева. Сигурно и патриарха им Гундяев е духовно лице ,бивш кадър на КГБ. Всичко там е впрегнато в пропаганда и шпионаж. Самия факт ,че са затворили храма ,показва че те си го смятат за техен. Алоооо БПЦ къде е ? Как ще затваряш храм ? Има и други православни свещенници ,не са само руски в България. Ако вярата е една ,правете си сметка ,руските "шпиони" в раса ,как се отнасят към вярата ,храма и миряните. Като към нещо свое ,дето им принадлежи. Кой я прави политиката тогава ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: