ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Радулов: За 50 евро няма как да се мине границата. За 5000 се минава
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:18 / 08.12.2022Коментари (0)2248
©
Проф. Николай Радулов, експерт по вътрешна ред и сигурност, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“

Държавата отвръща на удара – мащабна акция срещу каналджийството е в ход. Специализираната полицейска операция се осъществява от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“. Темата ще коментираме с проф. Николай Радулов – експерт по вътрешен ред и сигурност. Тази акция не е ли малко закъсняла? Можем ли да я наречем опит да спасим "Шенген“ в последните минути бих казала?

Може да се погледне и в този аспект, разбира се, но според мен, особено за столицата, всяка акция срещу разпространението на наркотици е добре дошла. Много се надявам, че резултатите ще са такива, каквито обещанията за мащаба на акцията предполагат – масова акция, от два дни се провежда, участва и прокуратурата. Искрено се надявам, че особено в някои известни като депа райони това ще има видим успех.

Тъй като имаме две акции – едната е срещу наркоразпространението и тя започна от вчера под кодовото наименование "бяло“, а другата е срещу каналджийството и тя се провежда на територията на няколко области на България – смятате ли, че тези две акции са свързани по някакъв начин и точно това целят: да покажат на европейските ни партньори, че всъщност у нас службите и органите на реда работят, че границата ни се пази, че се предприемат мерки срещу каналджиите, срещу наркоразпространението? 

Да, определено се забелязва такава връзка, защото това бяха забележките от австрийска страна – че границата е лесно преминаваема, че организираната престъпност продължава да работи, срещу нея няма никакви сериозни мерки, че корупцията в България стои непипната. Очевидно е, че тези акции, освен че би трябвало да се вършат по всяко едно време, са провокирани и от изказванията на австрийци и нидерландци и това най-вероятно е свързано с участието на министъра на вътрешните работи днес в срещата в Брюксел.

Не е ли обаче малко позакъснял този опит? Едва ли ние ще успеем в последните часове да променим мнението и на Нидерландия, и на Австрия.

Знаете ли, от гледна точка на това дали това може да помогне за промяна на мнението днес, сега – няма как да помогне. Решението вече е взето и каквито и чудеса да бъдат демонстрирани, това няма да помогне. Ясно е, че ще бъде отложено най-вероятно за септември. октомври. Но пък от друга гледна точка, независимо каква е причината, нещата с наркоразпространението и каналджийсвото толкова сериозно стоят вече пред българското общество, че обществото е склонно да приветства, независимо от причината и независимо от мотива, всяка една такава акция.

На мен ми е много интересно например какви ще са резултатите от тези проверки и от тази акция, наречена "Бяло“, в който е известен като депо на хероин, на кокаин, на екстази, тъй като знаете, че там редовно се откриват по-големи количества. Та е много необяснимо при акция, за която се твърди, че се подхожда по предварително определени цели, по известни наркоразпространители дали няма да даде или ще даде ефект. Би трябвало да се очаква много сериозен ефект. Но това, което засега забелязвам и ми прави впечатление, е, че като че ли се ловят дребните риби, които поначало в сферата на наркоразпространението са заменими. Това са дребните разпространители пред гимназиите, вероятно тук-таме ще бъде хванат и някой пред дискотеките или вътре в дискотеките.

Докато за едрите риби като че ли си мълчим. А работата на ГДБОП е да се занимава с ръководителите на организираната престъпност. Дето се казва, родителите на децата могат и да набият някой, който разпространява в гимназията на децата им наркотици, но проблемът е в ръководителите на тези организации, а те като че ли стоят непипнати.  

Т.е. акцията по-скоро е срещу дилърите, дребните риби, както ги наричате. 

Ами поне засега резултатът е такъв, да ви кажа, прави впечатление. Но може и да не съм прав, защото в такива случаи, когато се ловят главите на организираните престъпни групи, това се прави в известна секретност, за да не се попречи на цялата операция. Нека да свърши операцията, да демонстрират достиженията си и тогава ще видим всъщност какво се е случило.

Иначе засега ловят този с една доза в джоба, друг се е напушил, трети не знам какво си е направил, но всъщност това са неща, които… да, неприятно е, да, може да доведе до инцидент – примерно един младеж да се напие, да се напуши и да катастрофира или да убие някой друг, но не там е голямата цел и големият проблем. Наркоканалите, наркоразпространението, ръководителите на тези групи. Ще ви кажа друго нещо за каналджийството.

Тази операция ми е много интересно как търси каналджиите, защото каналджиите в момента са в акция – те превеждат хора през границата. Ако ги търсим по домовете им, по квартири, по адреси, би било доста трудно да ги изобличим. Това не е като на мексиканската граница, където като влезеш в една къща на обиск и влезеш в мазето, има тунел, прокопан под границата и излизаш в Тексас. Какво ще намерят – ще намерят телефони, ще намерят пари, ще намерят оръжие, но това може да е резултат на всяка една престъпна дейност. Така че и тук ми е много интересно да видя какъв ще е резултатът. Дано да е положителен. 

Всички така се надяваме. Знаете ли, вътрешният министър Иван Демерджиев зададе един много интересен въпрос по темата "Шенген“: кое е вярното – че българската граница може да бъде премината за 50 евро или това, че български гранични полицаи са стреляли по мигранти? Изключително интересен въпрос наистина. 

Ама аз ще ви отговоря.

Да, отговорете.


Първо, за 50 евро няма как да се мине. За 5000 се минава. Български граничар най-вероятно не е стрелял, но по български граничар са стреляли. Аз не виждам никакъв проблем, когато една тълпа от въоръжени с камъни и дървета хора се втурне през границата, нападне полицейски патрул, да се отговори с оръжие. Освен това в такъв смисъл беше след убийството на българския полицай и заповедта на министъра. Така че аз мисля, че границата се защитава с оръжие, особено когато насреща има озлобени и по един или друг начин въоръжени хора. Кой е казал, че в тази тълпа например няма хора с пистолети? Видяхме, че се стреля вече…

Да, ние не знаем. Тези кадри бяха показани избирателно.

Да, точно така. На тези кадри въобще няма никакво доказателство, че са въобще около България някъде заснети. Засега това е някаква медийна инсинуация. 

Смятате ли, че този материал, така тиражиран и от една уважавана телевизия, като "Скай Нюз“ е бил поръчков, така да го наречем, с цел да злепостави България? 

Аз смятам, че всяка медия, която получи сензационен матирал, бърза да го употреби, защото медиите са за това… 

А, казахте бърза. Защото тук е употребен доста по-късно – 3-4 седмици.

Не, не, права сте, така е, но най-вероятно материалът сега е подаден на телевизиите – за нея е горещ. А иначе той може да е седял някъде в някоя каса месеци, дори години. Той може да е първата мигрантска вълна и може би не в България – в Турция или в Гърция, някъде. Няма никакви доказателства въобще, че този материал е свързан с България. 

Но той все пак като че ли изигра своята роля – да бъде добре мотивиран отказът на Нидерландия, а и на Австрия, България да стане част от Шенгенското пространство на този етап. Постигна ли целта си? 

Когато има множество от причини да се представи такава, да се постави такава преграда пред България, този нюанс е бих казал незначителен, и по-скоро изглежда обидно, защото уважавана медия си служи с нещо, което изглежда като долнопробен компромат. 

Сега, не е редно да се самобичуваме, за това, че не ни приемат на този етап в "Шенген“, обаче не можем да си затваряме и очите. Очевидно имаме проблеми на границата с подготовката на полицаите, с въоръжение, с екипировка, с координация дори ако щете. Какво трябва да правим ние сега, за да не получим и догодина пак "Не“? 

Обективно погледнато, формалните изисквания за влизане в "Шенген“ са постигнати. Т.е. има изградена система, има закупена техника, монтирана. Е, все още ги няма назначени хората, защото те трябва да са около 200 души на всички гранични пунктове, но тъй като системата ще тръгне през 2026 г., има време да бъдат обучени и да започнат. Но тук големият проблем е, че европейските структури, които се занимават с охрана на границата, са предполагали, че до момента при толкова вложени средства в опазване на границата – България е изхарчила за граничното съоръжение и за техническо опазване някъде около 350 милиона евро, то всъщност такива съоръжения работят. И трябва само да се сложи една хубава ключалка на вратата, която да регистрира минаващите, да отчита кои са опасни, да се знае кой къде е в момента, и разбира се да не допуска хора с фалшиви документи или контрабандни опити за вкарване на хора и стоки в страната. Така че в момента и европейските структури, свързани с граничната сигурност, със сигурността на Европа, размишляват по въпроса за това как да се променят изискванията за "Шенген“ – и това касае и другите държави, които са вътре в "Шенген“ – така, че тези зони и полоси, които не са свързани с официалните места за преминаване, също да бъдат така обработени, така защитени, че да станат непропускливи. Миналата година завърши едно пробно изпитание на една система, която се нарича, всъщност става дума за смартграница, но за зелена част, което изпитание мина успешно, и сега ще започне да се работи по внедряването, даже вече са отделени 80 милиона, и ще започне на най-критичните места. Много е възможно това критично място, първото, да бъде българо-турската граница. Така че мисля, че имаме време и достатъчно внимание и възможности се отделя на границата, до септември-октомври да сме в готовност и да преодолеем нежеланието на Нидерландия и Австрия за нашито приемане. 

Доколко това ще зависи от политическата стабилност в България? 

Това, разбира се, е и другият елемент, който е важен, но те са свързани. Ако имаше политическа стабилност, ще може да се обръща по-голямо бюджетно внимание и на проблемите, свързани със сигурността както на самата граница, така в последствие сигурността вътре в страната. Защото колкото и сигурно да е обезпечена границата, винаги ще има проникващи по определени пътища и пътеки мигранти, водени от опитни каналджии. Така че политическата стабилност е един от стълбовете, на която се гради граничната сигурност на Европейския съюз.


Още по темата: общо новини по темата: 368
23.03.2024 »
18.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: