ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Антоанета Христова: Предстоят ни нелеки месеци, не виждаме светлина в тунела, а държавата е в стрес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:35 / 23.11.2022Коментари (0)2842
©
"На нас не ни предстоят леки месеци, ние не виждаме светлината в тунела, все още имаме да си походим на тъмно, да се преподредим и да се обърнем към собственото си усещане за последователно, логично, справедливо политическо действие, което очакваме от политическите партии",  това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" политическият психолог проф. Антоанета Христова в коментар по темата как оцеляват българите, докато политиците се лутат в парламентарната си безизходица.

Страховете на хората са предимно за това как ще се справят с идните месеци, какво ще се случи с техния дом, с финансовото осигуряване на ежедневието, дали ще успеят да поемат покачващите се цени, даже и да се запази инфлацията, която е в момента. Дали това правителство, което го имаме, служебното, в съчетание с парламента може да гарантира подкрепа на нуждаещите си. Бизнесът се интересува от други неща - от облекчаване на процедурите, от подкрепа за определени бизнеси, които са в криза в момента. В крайна сметка държавата се намира в много голям стрес. Този стрес беше предизвикан не само от външни, но и от вътрешни фактори, стана ясно от думите на политическия психолог.

"Въпреки че българинът е свикнал да живее в несигурност и в постоянно променяща се обстановка, това дойде вече много. Надеждите на голяма част от обществото беше да се направи правителство, но колкото и да виждам възможните комбинации, това правителство е почти невъзможно. То е някакси неестествено. Може би с най-малко компромиси ще бъде правителството, направено с мандата на най-малката политическа партия, на Стефан Янев, като то бъде подкрепено като правителство на спасението или на отговорността от партиите, които имат опит - БСП, ГЕРБ и ДПС",  каза Христова.

"Тази картина е изключително компромисна, но тъй като компромисът е свързан с моралното усещане защо някой упражнява власт и как ще я упражнява, такова правителство може да съществува много кратко. То може да има конкретни цели и може да подготви вместо служебно правителство, следващите парламентарни избори в някакъв близък срок" ,допълни политическият психолог.

"Всички политически партии осъзнават тежкия компромис и тежката несъстоятелност, в която се поставиха в резултат на двете години война помежду си", каза още Христова.

Заявената готовност на ПП и ДБ да направят правителство на малцинството вероятно звучи логически за самите тях, но няма кой да го подкрепи, смята психологът.

"Те (б.р ПП и ДБ) са царе да чертаят червени линии и са поели много тежък път на тежка изолация от всички", каза Христова

Подадена ръка и конструктивизъм има засега само у ГЕРБ. В тази политическа ситуация доста повече от останалите партията н Борисов печели и си подлага добра основа за следващите парламентарни избори, смята политическият психолог.

Относно вписването на БСП в политическата  конфигурация, Христова каза:  "Корнелия Нинова е в много сложна вътрешноконфликтна ситуация. Тя рискува,  ако не се включи, да изпадне, а ако се включи в подобна коалиция, въпреки че вътре участва ГЕРБ, а тя се е заклела да не участва с него и с ДПС, пак ще загуби. Тогава тя ще участва в управленски формат. Управленските формати винаги са ѝ носили дивидент.  Освен това,те са насочили за февруари конгрес. Това означава, че евентуален период, в който ще бъде в управлението и ще се планира излизане в предизборна кампания, а това отново ще ѝ донесе дивидент. Тя ще го използва по възможно нейния си начин и стила ѝ - със социалните политики, с говоренето повече на обещания и на това какво се е свършило, но после, когато се погледне реално какво се  е случило, то не такова, но ѝ носи дивидент. Докато другата роля я поставя в позицията на загубил - загубила при сегашните избори, събрала се с партии, които доказаха, че могат да произведат само кризи, че не могат да дават решения. Столът ѝ не е никак стабилен."

Проф. Христова коментира и случая с "Джемкорп" и разкритията около други афери, които биха довели до арести на политически лидери на ПП - Кирил Петков и Асен Василев дали няма да са реванш: "От някъде трябва да се започне. Трудно може да се направи асоциация с ареста на Бойко Борисов. Цялата процедура беше незаконна. Справедливостта е два вида: има резултативна справедливост и процедурна справедливост. Едното е да се спазват превилата,  а другото - да има справедливо наказание. Случаят с Борисов го слагаме в най-грозните прояви на контрол от власт, т.е на опит да се раздава справедливост не пред съда, а пред политиците, което е най-страшното и напомня на тъмните тоталитарни години."

"Това че хората не виждат резултати, се съмняват, че може да се реализира каквато и да е справедливост. Понятието корупция е израз на усещането за несправедливост. Малката несправедливост в живота ни ни кара да си мислим, че всичко това е, защото има корупция. Така думата "корупция" влезе в оръжие на тези, които дойдоха на власт преди една година", заключи проф. Христова.


Още по темата: общо новини по темата: 876
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: