Продължаваме напред, ама пак сред най-нещастните в Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:43 / 02.07.2015
2243
За пореден път сме в класацията сред най-нещастните в Европа. Оказва се, че финландците са най-щастливите, а албанците, българите, украинците и унгарците - най-нещастните, съобщи в. "Фигаро", позовавайки се на проучване на датския Институт за изследване на щастието.

На второ място по щастие е Холандия, на трето - Норвегия. Следват Дания и Исландия. Франция е на девето място, Германия - на десето, Великобритания - на 14-о. Целта на датския Институт за изследване на щастието е да "информира отговорните лица за причините и последиците от човешкото щастие, да превърне индивидуалното благосъстояние в тема за обществен политически дебат и да повиши качеството на живот на хората по света". Според доклада щастието има политическа основа.

Изчислявано по традиция във връзка с брутния вътрешен продукт, благосъстоянието обединява няколко фактора, като усещането за удовлетворение от живота и щастието. Много организации базират изследванията си върху новите индекси, например Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ въведе през 2011 г. "Вашият индекс за по-добър живот". Възприето беше и понятието за равенство на благосъстоянието.

Според директора на датския институт Майк Викинг "неравенството предизвиква престъпност, социални безредици, въоръжени конфликти". Той обясни, че въвеждайки понятието за равенството на щастието, "страните взимат вече мерки да оценяват успеха си като общество не само с икономическия растеж, но и по отношение на подобряването на живота на хората".

Според доклада държавата с най-малко равенство е и с най-малко щастие. Такъв е случаят с Албания и България, където щастието е по-малко заради по-голямото неравенство, дължащо се на по-малката средна класа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Четирима са пострадали след челен удар между бус и тир
COVID-19 има нов вариант, вижте симптомите на FLiRT
България засилва връзките си с българската общност в Косово
Горанов: Имам лоша оценка от САЩ и трябва да си извървя пътя
Бойко Борисов: Положих всички усилия да не отидем на избори
Имат ли право непълнолетните да работят по време на лятната вакан...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).