ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проблем! Няма достатъчно хора за 4-дневна работна седмица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:50 / 23.07.2019Коментари (2)6599
©
Масово преминаване на българските фирми и институции към 4-дневна работна седмица е невъзможно поне в следващите 10 години заради липсата на достатъчно работна ръка. Това е позицията и на бизнеса, и на синдикатите, след като консултантска компания от Русе обяви, че е въвела 4-дневна работна седмица с 3 почивни дни и без да се намаляват заплатите на служителите.

“Има много малко възможности за въвеждането на тази практика. Русенската фирма е консултантска, а тези дейности могат да се извършат и в извънработно време да се свърши за 4 денонощия", обясни пред “24 часа" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него един от положителните ефекти е по-добрата мобилизация.

“Но това е напълно неприложимо в индустрията, където на много места се работи 7 дни в седмицата по 24 часа на 4-сменен график. В общия случай, ако се мине на 4 дневна работна седмица, това означава 20% по-ниска производителност, съответно поне 20% по-ниски доходи", каза още Велев.

В администрацията, здравеопазването и съдебната система пък 4-дневната работна седмица щяла да означава назначаването на допълнителни хора, по-големи разходи за заплати и вдигане на данъците.

“Ние имаме недостиг на човешки ресурси и все по-често поставяме въпроса за премахване на безсмислените ограничения за извънреден труд. За 4-дневна работна седмица говорим, когато има икономическа криза, но по-добре да не стигаме дотам", категоричен бе Велев.

Според синдикатите пък трябвало да се внимава при по-кратка работна седмица да не пострадат заплатите.

“Така както е описан, случаят от Русе изглежда привлекателен, защото не е за сметка на по-дълъг работен ден и по-ниска заплата. Не очаквам това да стане масово в България, поне не в близките 10 г., защото в момента България продължава да се обезлюдява", обясни икономическият съветник на КТ “Подкрепа" Ваня Григорова. Тя подчерта, че в следващите години липсата на кадри ще бъде осезаема в почти всички сектори. Даде за пример, че преди време мексиканският милиардер Карлос Слим въведе в една от компаниите си 3-дневна работна седмица. “Но с 11-часов работен ден и при положение че служителят се пенсионира на 75 г. Детайлите са ключът, защото не можем да кажем, че четиридневна работна седмица е добре, ако през това време те изтощават максимално", категорична бе Григорова. 

Още преди 5 г. Международната организация по труда препоръча работната седмица да стане четиридневна. Миналата година експеримент в нова Зеландия показа, че така 78% от служителите стават по-продуктивни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вдигнете заплатите до равнище,като там дето бягат хората да работят и ще имате достатъчно хора.
на 23.07.2019 г.
+3
 
 
В България на първо време следва да се пребори нерегламентирания труд, който прескача 40 часовата работна седмица. Твърде много са дебилите работодатели, които налагат работна седмица по 50 часа. Да не говорим за установени практики като 15 мин. почивка на всеки час при работа с компютър и т.н. и т.н. Не разбирам какви ги върши Инспекцията по труда, след като нещата са стигнали до там, че работно време на подобни фирми е официално обявено. Мнозина работодатели се изживяват с методи от дивия капитализъм. Без никакъв свян и страх от каквито и да е санкции. Липсата на контрол и безнаказаността дори при подадени сигнали води точно до това.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: