ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Президентът: Очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила
Автор: ИА Фокус 20:18 / 08.02.2024Коментари (1)779
©
Втора години бушува войната на Русия срещу Украйна. България трябва да е в Шенген. Това заяви президентът Румен Радев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. Той ги посрещна в Националния исторически музей.

Измина една година на задълбочаващи се предизвикателства, които направиха света още по-тревожен и трудно предвидим. Година, в която усилията на българската външна политика бяха насочени за гарантиране на стабилност и сигурност, основани на диалог и сътрудничество. Година, в която България бе открита, съпричастна и солидарна" заяви президентът Румен Радев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

Радев припомни и че България е сред първите страни, изпратили екипи в Турция след опустошителното земетресение. Пред посланиците държавният глава говори и за войната в Украйна и конфликтите, съобщават от обществената телевизия. 

"Втора година съвсем близо до нас бушува опустошителна война на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война носи стотици човешки жертви, разрушения и неимоверно страдания, всеки ден е заплаха за глобалния мир, сигурност и икономическо развитие. Но и не само - свидетели сме на нови конфликти, които носят нестабилност, ескалация, деструктивност не само в Близкия изток, но и по много други горещи точки по света", каза още Радев.

Пред повече от 70 дипломати Радев говори и за Шенген.

"Очаквам Европейският съюз да докаже, че е съюз, основан на правила и че не може повече България и Румъния да бъдат извън пълноправното Шенгенско пространство, въпреки че сме изпълнители всички необходими критерии и условия. Сред стратегически приоритети ще продължи да бъде членството ни в ОИСР и еврозоната", каза Радев.

Държавният глава говори и за новите предизвикателства в световен мащаб - климатичните промени, навлизането на изкуствения интелект, дезинформацията, демографията.

"На този фон България продължава да дава своя принос за гарантиране на мира и стабилността, засилване на отбранителния потенциал на НАТО, укрепването на европейската система за сигурност, задълбочаването на интеграцията на военната наука и промишленост между страните членки", допълни президентът.

От името на Дипломатическия корпус слово произнесе посланикът на Република Ливан Н.Пр. г-н Туфик Жабер, която посочи, че България има много богатства, а българският народ е готов винаги да помогне.

На приема не присъства руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. Американският посланик изпрати заместничка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ЕС сигурно е основан на правила! Както и България! Но Правилото тук е Да не се спазват Законите и Конституцията! И Къде е Президента да изрази отношение по тези въпроси? Неможе едно Народно събрани да Гласува Противоконституционни Закони! А Едно правителство да налага Противозаконното прилагане на тези Закони! Заедно с Целия си пакет от Нормативни Документи!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: