Преводите в лева до 1 час по сметката на получателя

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:56 / 13.12.2021
4287
Всички клиентски кредитни преводи в лева в страната ще преминат към нова технология, като времето за постъпване на парите по сметката на получателя се очаква да е в рамките на един час. Това съобщи Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление "Банково“, пред БНТ.

"През следващата година се очаква съществено ускоряване и оптимизиране на платежните процеси у нас. Това е свързано с изпълнението на доста сложни инфраструктурни проекти, в които участва цялата банкова общност, "БОРИКА“ и БНБ, която осъществи необходимите функционални промени в механизма на сетълмент в RINGS“, поясни тя. 

Нина Стоянова е убедена, че промените в областта на незабавните плащания ще бъдат веднага оценени от потребителите. 

"Проектите всъщност са два. Единият е за въвеждане на незабавни плащания в лева, като техническата платформа вече е готова и към момента в нея участват две банки. Очаква се броят на банките-участници в платформата да се увеличи през следващата година. Другият проект за т.нар. "пакетни“ кредитни преводи, ще стартира в началото на 2022 г. и в него ще участват всички банки“, посочи подуправителят на централната банка.

"За първите шест месеца на 2021 г. броят на картовите плащания и плащанията с електронни пари у нас бележат увеличение от около 30% спрямо същия период на миналата година“, каза още Стоянова.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).