ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предложение: Лекарите да имат право да откажат лечение при пряка заплаха за здравето и живота им
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:47 / 21.10.2022Коментари (1)1410
©
При наличие на увреда, включително вербална агресия и тормоз, извършени от пациент срещу личния му лекар, медикът да има право едностранно да прекрати регистрацията в пациентската си листа. Това предложение е направено от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България към Българския лекарски съюз. От сдружението искат предложението им да бъде включено в новия Национален рамков договор (НРД). В такава ситуация НЗОК да разреши възможността за извънсрочен избор на нов семеен лекар.

Сега здравноосигурените лица имат право да сменят личния си лекар през юни и през декември. Мотивът за предложението са зачестили в последната година случаи на агресия срещу общопрактикуващи лекари, допълват от сдружението и припомнят, че Наказателният кодекс инкриминира тези деяния. Лекарят да има право да откаже преглед, консултация и лечение, когато има пряка заплаха за здравето и живота му, предлагат още от сдружението.

Друго предложение, направено от сдружението на общопрактикуващите лекари, е медиците, които специализират "Обща медицина“ в обучителна практика, да могат да бъдат заместващи лекари на титуляра за определен от него период. От сдружението предлагат още в случай на необходимост от отсъствие, поради заболяване или друга причина, и невъзможност на заместника веднага да поеме заместването, общопрактикуващият лекар да има право да отсъства до 10 работни дни годишно, а обслужването на пациентите на отсъстващия по този текст лекар да се осъществява от другите лекари без допълнително заплащане за тях.

Изпълнителите на медицинска помощ да имат право да получат писмено в електронен вариант информация от НЗОК в случаите, когато дължимите плащания от НЗОК към лекаря се прехвърлят за погасяване на задължения в НАП, предлагат още общопрактикуващите лекари.

От сдружението на общопрактикуващите лекари предлагат лекарствените продукти, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели могат да се предписват и чрез консултация от разстояние, според възможностите за комуникация, без да се изисква физическо присъствие на пациенти, поставени под карантина или на пациенти с трайно установена и документирана невъзможност да посещават лечебно заведение.

Да не се извършват проверки по жалби, при които не може да се идентифицира подателят (липсващи или неверни имена, ЕГН, адрес/телефон за връзка), тъй като набеденият лекар е лишен от правата си да защити по съдебен ред честта си и доброто си име, както и да потърси отговорност по съдебен ред от наклеветилия/набедилия го жалбоподател, е посочено още в предложенията за промени в новия НРД.

Отказът от имунизация да се кодира с определен код в амбулаторен лист, който да се изпраща автоматично чрез информационната система към регионалната здравна инспекция с оглед прилагане на Закона за здравето при неспазване на задължителни разпоредби в него. Отказът от профилактичен преглед и /или имунизация да се удостоверява с подпис на пациента /родителя или настойника в амбулаторния лист , а неявяването на профилактичен преглед или имунизация да се счита за мълчалив отказ, допълват от сдружението.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Закон за циганите .Това семе да няма право на лечение докато не вземе да си плаща здравните осигуровки.Тези кабинети за спешна помощ да се затворят.Само частни срещу заплащане.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: