ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Правят карта на паметниците на съветските окупатори в България
Автор: Георги Кирилов 16:17 / 05.05.2020Коментари (25)12748
©
Наближава 9 май. Денят, в който Нацистка Германия капитулира и се слага край най-тежката война в историята. Ден, който де факто създава една нова епоха в историята. Тази дата съвпада с Деня на победата, който се чества в бившия Съветски съюз и в Руската федерация. Във всички държави, които са били под съветско влияние има по не един монтиран паметник на съветската армия. Реално в България няма голям град, в който подобен паметник да не е издигнат. В Пловдив един такъв гордо стърчи вече 63 години. Става дума, разбира се, за Альоша. За мнозина пловдивчани това е символът на град, за други - срамен паметник на съветската окупация. Има много спорове и опити, Альоша да бъде демонтиран. но неуспешни.

"Атлантическият съвет на България" публикува интересен пост в социалните мрежи. Само трябва да се вметне, че според тяхното определение, те гражданска и експертна организация,  Те настояват паметниците на "съветския окупатор" да бъдат демонтирани незабавно и да бъдат изпратени в музея. По повод 9 май те организират виртуална изложба на в цялата страна и  призовават гражданите да им изпращат на снимки на съветските паметници в техните родни градове. Според техните думи трябва да се създаде своеобразна карта на "болшевишката окупация" в България.

КАРТА НА НЕПРЕМАХНАТИТЕ СЪВЕТСКИ ПАМЕТНИЦИ В БЪЛГАРИЯ

Тридесет години след падането на Желязната завеса продължаваме да търпим паметниците на съветския окупатор да стърчат в нашите градове! Примирихме ли се вече със символите на окупацията?

Така ли ще оставим държавата един ден на нашите деца?

Кремъл вече започна да заплашва със съдебна и извънсъдебна (!) разправа всеки чуждестранен лидер, който дръзне да демонтира съветски паметник в собствената си държава! С терор Москва се опитва да спаси тези позорни символи на окупацията в Европа. Кметът на Прага и двама районни кметове в града вече са под постоянна охрана заради предотвратен опит на руските тайни служби за отравяне с рицин... В Прага местните власти демонтираха омразния паметник на маршал Конев и дадоха пример за национално достойнство и решителност.

В България обаче местните управници позволяват да бъдат старателно лъскани съветските паметници, като съгласие за това руснаците получават и от най-неочакваните на пръв поглед места (пресния пример с ремонтирания съветски паметник в столичния район "Лозенец" и съгласието на кмета от ДБ...).

Атлантическият съвет на България настоява паметниците на съветския окупатор да бъдат демонтирани незабавно и да бъдат изпратени в музея! Нашата борба за това ще продължи, докато не изчистим облика на българските градове от това позорно наследство.

По този повод организираме виртуална изложба на паметниците на съветските окупатори в България, които все още не са демонтирани.

За реализацията на тази изложба разчитаме на всички вас. Моля, на нашия ФБ месинджър, като съобщение, ни изпращайте снимки на все още непремахнатите съветските паметници от местата, където живеете или сте срещали такива из страната.

Благодарение на вашия критичен фотографски поглед ще можем да направим изложбата максимално пълна, като ще публикуваме вашите снимки с указание от кое населено място са.

На 9 май, деня на Европа, ще открием нашата виртуална изложба, като в нея ще публикуваме вашите предложения. От тях по-късно ще изработим карта на съветските паметници, които продължават да замърсяват с натрапчивото си присъствие нашите градове.

Тези монументи на позора ни напомнят за неизпълнения ни все още дълг да освободим държавата от символите на окупацията. Това дължим на нашите деца, на нас самите и на паметта на стотиците хиляди жертви и репресирани от комунистическия терор в България, наложен след преврата на 9 септември 1944 г. с оръжието на съветската армия.

Моля, споделяйте тази идея, за да достигне до възможно най-много хора!

Да бъдем достойни хора, с будно гражданско съзнание и с изправени глави!


Още по темата: общо новини по темата: 19
14.04.2022 »
08.05.2021 »
28.04.2021 »
28.04.2020 »
30.01.2020 »
30.01.2020 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Помислете по въпроса : У нас не е имало окупационна съветска войска, както в Чехословакия, ГДР, Унгария и т. н.!!!
-1
 
 
Съветската армия ни докараха загуба на свободното мислене концлагери избиване на интелигенцията съветския Фиат-ладата за която се чакаше 10години за да се сдобие семейство и комунистическа карантина поради която малцина можеха да напуснат България
0
 
 
Какво е това нещо "Съветски окупатори в България", че не се сещам?
Aнонимен
на 06.05.2020 г.
0
 
 
Я духайте бе червени хюмнета.Деа и шумкарска паплач.Смърт на комунизма свобода на народа!
+2
 
 
Някои не могат да свикнат, че ние сме свободна демократична държава, която цени миналото си!
Aнонимен
на 05.05.2020 г.
+4
 
 
А когато американците бомбардираха София, това беше приятелски огън, на шега. Мръсна сган !
Aнонимен
на 05.05.2020 г.
+7
 
 
аз искам да попитам защо този Атлантически клуб не повдигне глас в защита на нашата история че не е имало Турско робство Батак отнемането на малки момчета за да ги обучат за Еничари и т н кой ни свободи от Османското робство или това е само присъствие вие какви Българи сте срамота
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: