ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Правосъдният министър: Трябва да се състави правителство, което да приема закони
Автор: ИА Фокус 23:14 / 08.04.2023Коментари (0)1567
© БНТ
Трябва да се състави правителство и функциониращо, сравнително хомогенно мнозинство, което да приеме многото закони на служебното правителство. Това заяви в ефира на БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков.

Преди изборите всички политически сили декларираха, че подкрепят предложенията за промени в НПК и в Закона за съдебната власт, които изготвя Зарков.

"Надявам се да подкрепят и това няма да е заставане зад мен. Ако го направят, аз пръв ще поздравя всяка една от политическите сили, всеки един от депутатите, който ги е подкрепил, че е отворил пътя на България към правовия ред, че е свалил от България осъдителни решения, които плащаме всички ние непрекъснато и без причина, че е позволил да влезем в Шенген, че няма да ни сочат непрекъснато с пръст и да чакаме доклад след доклад", заяви той.

Той коментира и законопроекта за механизъм на разследване на главия прокурор, като заяви, че е преработена съвсем малка част от вече направеното от предишния правосъден министър Надежда Йорданова.

"Промените не са съществени. Когато има сигнали и сериозни данни за евентуално извършено престъпление на главния прокурор или някой от заместниците му, съдия с ранг на върховен съдия ще бъде избран на случаен принцип, за да ръководи разследването. Ако той счете, че има достатъчно доказателства, друг съдия ще внесе обвинение. За определено време двама върховни съдии ще упражняват функциите на прокурор по едно дело и един въпрос и след като то приключи, те ще се върнат обратно на съдийските си банки, за да не може нито преди делото, нито след него този, който го води, да бъде зависим от човека, когото разследва".

Конституцията не урежда въпроса за разследването на главния прокурор, нито му дава имунитет, така че механизмът няма как да бъде противоконституционен, заяви Зарков. Коментира още, че законопроектът е изключително важен и не засяга само един човек. Припомни, че по различни негови варианти се работи от 2009 г. насам.

Министърът се надява депутатите от 49-ия парламент да подкрепят както промените в Закона за съдебната власт, така и промените в НПК.

"Ако го направят, те ще имат пълното самочувствие, че са отворили пътя на България към правовия ред, че са свалили от България осъдителни решения, които плащаме и аз, и вие, че ни позволяват да влезем в Шенген, че въобще няма да ни сочат непрекъснато с пръст и няма да чакаме доклад след доклад и санкция след санкция. Ако го направят, то това ще е тяхна заслуга, не моя, не на някой друг".

Попитан може ли прокуратурата да се премести в изпълнителната власт, както е в САЩ, Зарков отговори, че така проблемите ѝ няма да се решат.

"Когато главният прокурор е част от изпълнителната власт, той обвинява. Когато е магистрат, както при нас, той трябва да установи обективната истина, т.е. той не е само обвинител, той е първата линия на защита, която трябва да установи дали срещу вас имза наистина сериозни доказателства или не. Той гледа какво ви овинява и какво ви оневинява. Разделението на изпълнителната власт и на обвинителната власт според мен трябва да бъде запазено".

След петите поредни избори все още не е ясно ще има ли сформирано нормално монизнство, подчерта министърът. "Нека направим това, което е на една ръка разстояние и евентулано всеки вече да се бори за своите по-големи и ексцентрични идеи".

Президентът не може да е обект на разследване, а когато спре да бъде такъв, може да бъде обект на разследване от всеки един, не само от специална комисия, коментира Зарков искането на ПП и ДБ Румен Радев да бъде разследван от КПКОНПИ.

На въпрос защо Сърбия за пореден път отказва правна помощ за екстрадиция на издирвани от българските власти лица, Зарков отговори, че съдебната система там е различна.

"У нас решението за екстрадиция го взима съдът. В Сърбия дали това го решава на последна инстанция техният министър на правосъдието. Има такива държави, знаете имаме и с Дубай много известни случаи, в които трябва да се развива правната помощ и очевидно тук международният правен ред не е достатъчно ефективен".

Зарков посочи, че внимателно е следил предизборната кампания. По думите му БСП се е затворила, но пред нея все още има хоризонти, защото е единствената лява партия с представителство в парламента.

"На въпроса може ли да стане отново голяма и ключова партия, отговорът е - може и трябва. БСП трябва да бъде прогресивна, голяма, лява партия и в нея има хора, които да могат да го реализират. Но много ключова е ролята на хората, които задават посоката. В момента други, не аз носят отговорност за нейното развитие. Мисля, че съвсем скоро БСП ще намери пътя, необходим не само за социалистите, но и за хората".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: