ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Попчето ще лежи 20 години в затвора за убийството до гарата в Бургас!
Автор: Иван Сотиров 16:33 / 23.05.2022Коментари (0)3443
© Plovdiv24.bg
Популярният крими герой Петър Попчев – Попчето ще лежи в затвора. Бургаският апелативен съд потвърди присъдата му за убийството на Николай Георгиев през 2016 г. в градинката до ж.п.гарата. Попчев е осъден от Окръжен съд – Бургас на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

През 2020 г. окръжните съдии признаха Петър за виновен в това, че вечерта на 18 юни срещу 19 юни 2016 година около 00.00 часа на площад “Царица Йоанна“, в градинката до ж.п. гарата при условията на опасен рецидив и по хулигански подбуди умишлено умъртвил бездомния Николай , чрез нанасяне на множество силни удари с юмруци и ритници по главата и лицето, като убийството е извършено, по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост.

Първоинстанционната присъда е протестирана от страна на държавното обвинение и обжалвана от частния обвинител и от защитника на подсъдимия. Пред въззивната инстанция прокуратурата пледира за доживотен затвор за Петър П., за същото наказание настоява и частният обвинител. Защитата на подсъдимия оспорва авторството на деянието и квалификацията му и развива тезата за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, като посочва, че свидетелските показания установявали нападение с нож от страна на пострадалия Николай.

Бургаският апелативен съд, след като се запозна с всички материали по делото и провери атакуваната присъда по оплакванията на прокурора и жалбоподателите и служебно изяло, направи извода, че въззивният протест и въззивните жалби са неоснователни.

Апелативните съдии намират за правилно заключението на първата инстанция, че подсъдимият с активното си поведение, реализирано чрез нанасянето на множество силни удари с ръце и крака по главата и лицето на пострадалия, му е причинил черепно-мозъчна травма, довела до изпадането на пострадалия в състояние на кома и последващ летален край в болницата. Втората инстанция приема, че направеният анализ на доказателствените материали обосновава извода и за липса на извършено от страна на пострадалия посегателство с нож спрямо личността на дееца Попчев.

Вещите лица по делото са констатирали, че към момента на деянието Петър не е бил в състояние на уплаха, смущение или физиологичен афект и е могъл да ръководи адекватно постъпките си. Въз основа на заключенията на съдебнобиологическите експертизи двете съдебни инстанции приемат за безспорно доказано, че следите по сандалите и по краката на подсъдимия съдържали кръв от пострадалия Николай Г., каквато е била открита и иззета при първия оглед на местопроизшествието, докато по маратонките на свидетеля. Тихомир Д.,(посочен от защитата като автор на деянието или най-малкото с участие при причиняването на смъртта), липсвали следи с биологичен произход и не се извлича ДНК – профил.

Законосъобразни са изводите, на база доказателствата в делото, че убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Престъплението е с висока степен на обществена опасност, както и висока персонална опасност на самия Петър   предвид обремененото му съдебно минало, включващо осъждане за опит за убийство, както и данните за висящо срещу него друго наказателно производство за телесни повреди в РС – Бургас и полицейските му регистрации, сочещи еднозначно на склонност към насилие срещу трети лица.

Въззивната инстанция намери както искането на прокурора и частния обвинител за налагане на по-тежкото наказание доживотен затвор, така и искането на защитника на подсъдимия за намаляване размера на наказанието лишаване от свобода - за неоснователни.

Според апелативните съдии наложеното наказание в размер на 20 години лишаване от свобода напълно съответства на вида и интензитета на престъплението, на причинения вредоносен резултат, на реализираните с деянието квалифициращи признаци и на високата обществена опасност на личността на подсъдимия. Наред с това наказанието ще допринесе за постигане на всички цели на наказателната репресия и най-вече на личната превенция – да се обезпечи поправяне, превъзпитание и предупреждение на подсъдимия. За успешното постигане на тези цели подсъдимият следва да бъде изолиран от обществото за продължителен период от време, през който спрямо него да се упражнява интензивно пенитенциарно въздействие в контролираната среда на местата за лишаване от свобода.

Присъдата е потвърдена и в частта, в която подсъдимият е осъден да заплати на наследниците сумата от общо 200 000 лева и разноските по погребението на пострадалия.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Република България в 15-дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.


Още по темата: общо новини по темата: 3
18.11.2021 »
12.12.2019 »
01.09.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: