ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Половината адвокатски колегии скочиха срещу новите конституционни съдии
Автор: Петя Кузева 12:44 / 23.01.2024Коментари (0)2557
© Фокус
14 от общо 27 адвокатски колегии у нас призоваха Народното събрани да отмени избора на новите конституционни съдии. 

В тяхна позиция, изпратена до "Фокус", се посочва, че има противоречие с решение на Конституционния съд. Тя е подписана от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян. 

Те призовават Парламента за "разум, морал и отговорност" и отмяна на решенията си от 19 януари тази година. С него председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и вече пенсионираният съдия от ВКС Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии. 

С обнародването на решението в "Държавен вестник" започва да тече и седемдневният срок, в който двамата трябва да положат клетвата си като конституционни съдии.

"Насрочването на окончателното гласуване в пленарна зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите отново демонстрира чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора", категорични са 14-те адвокатски колегии.

"Процедурата по избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание, породи изключително голяма полемика през последните седмици, както в юридическите среди у нас, така и извън тях. Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси", пишат те в позицията си.   

"Кандидатурите за членове на Конституционният съд бяха внесени в последния ден от установения срок, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, които съгласно чл.91б от Конституцията, Народното събрание следва да спазва при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост.  

Отговорите на кандидатите единствено и само на предварително зададени въпроси и лишаването на присъстващите при изслушването, от възможността да поставят своите питания, предизвиква основателни съмнения относно качествата и подготовката на кандидатите.   

Насрочването на окончателното гласуване в пленарна зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите отново демонстрира чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора. 

Съгласно чл.147, ал.3 от Конституцията за съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж. Считаме, че върховенството на закона не може да се постигне и гарантира с уронване на престижа на Конституционния съд, чрез попълването му със съдии, неотговарящи на големите изисквания, поставени от Конституцията. Огромното значение на Конституционния съд за демократичните процеси в правовата държава, изисква членовете му да бъдат отлични юристи с несъмнена ерудиция и доказани професионални и морални качества. Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици. 

С решенията си за избора на двамата кандидати за съдии в Конституционния съд на Република България, беше демонстрирано недопустимо незачитане на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд. Избирането на кандидатите за срок от девет години, както е отразено във взетите решения, е в противоречие с Решение № 1 от 11.01.2024 г. на КС на РБ по к. д. № 17/2023г., в което ясно е прието, че: "Конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото в чл. 147, ал. 2, изр. трето от Конституцията обновяване на състава на Конституционния съд, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда." 

В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор – без който обществото на практика спира да съществува. Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността.  

Призоваваме за разум, морал и отговорност народните представители, които да отменят решенията си от 19.01.2024г. за избор на конституционни съдии.

Призоваваме Председателя на Народното събрание, Президента на Република България и Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по така извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред", пишат в позицията си адвокатските съвети в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян .


Още по темата: общо новини по темата: 684
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/114 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: