ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Политолог: ПП и ДБ ще станат за присмех, ако се съгласят с това разместване на властовите пластове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:19 / 16.06.2023Коментари (0)1851
© Фокус
ПП и ДБ се намират в патова ситуация. Те могат да предизвикат предсрочни избори, защото в момента не участват в разместването на властовите пластове, но това няма да е в техен интерес. Това заяви политологът Георги Киряков в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

"Ходът им е или да предизвикат предсрочни избори, което няма да е в техен интерес вече, защото ГЕРБ и ДПС вече си имат временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Тоест няма да е в техен интерес едно падане на правителството. И същевременно, ако продължат да управляват буквално ще станат за присмех, ако се съгласят с това разместване на властовите пластове, в което те не участват. Аз не се съмнявам, че ако има предсрочни избори техния резултат няма да им позволи да упражняват повече влияние в управлението на страната и да придобият повече власт, за да могат да тежат повече", каза Георги Киряков.

Според него ситуацията изглежда патова засега за тях, но трябва да изчакаме, за да видим какво ще се случи със съдебната реформа в парламента. 

Политологът не очаква да има развитие по делата "Барселонагейт", “Осемте джуджета", дори на затвореното с ЦКБ.

"Няма да се учудя, ако се прекратят разследванията по тях, много ще се учудя, ако продължат разследванията. Защото в момента властта, която Гешев беше “приватизирал" се преразпределя. Гешев го няма и тази власт в момента не е в неговите ръце и се преразпределя, дебалансира се, преразпределя се в изгода на 2 партии. И ще го кажа за енти път, без участието на най-важната партия, която в момента има мандата за управление, управлява официално със свое правителство и със свои министри, но в най-важната част на това управление свързана със съдебната реформа и с конституционната реформа те са абсолютно безучастни. Даже мога да кажа, че са безсилни", добави още той.

Той призна, че доколкото е симпатизирал и продължава да симпатизира на протестите срещу избирането на Иван Гешев, у него има някаква удовлетвореност  от махането му от този пост. 

"Не свърши нищо, за да въздаде каквато и да е справедливост в страната през тези 3 години", категоричен беше Киряков. 

"Той прикриваше съвсем целенасочено и видимо основни престъпления, важни престъпления извършени от фигури от високите етажи на властта. Същевременно виждахме и доста показните процеси, публични буквално за наказване на непослушните и политици, и общественици. Това беше изключително притеснително в рамките на 3-годишния му мандат. Така че да, има някакво удовлетворение. Проблемът тук обаче е, че с махането му не се решава проблемът с фигурата на главния прокурор, не толкова с Иван Гешев

Иван Гешев проблем вече няма. Има обаче конституционен, който се нарича главен прокурор на Република България, който не е решен и няма изгледи да бъде решен в скоро време, защото и политиците не знаят в каква посока да поемат. Вижда се, че едната идея е няма главен прокурор, обаче това минава задължително през Велико Народно събрание. 

Другата, за орязването на неговите правомощия до степен той да не може да бъде наричан повече всевластен и инструмент на Господ не среща одобрение у някои от партньорите, които готвят тази конституционна реформа, и които искат такъв тип промяна. Това са предимно “Демократична България" и “Продължаваме промяната", които искат такъв тип промяна и отпор се вижда съвсем ясен от страна на ГЕРБ-СДС, а и на ДПС", добави още той.

Според политолога трябва да се започне от оперативната работа, а не да се бърза с конституционна реформа, която няма как да стане в рамките на 10 дни или на 1 месец и дори на 1 година. 

"Това трябва да е бавен процес. Това фокусиране върху съдебната реформа и върху конституционата реформа в по-широк контекст е според мен и някакъв индикатор, че ще трябва да се вземат трудни решения, т.е. опитват се да префокусират общественото внимание в една сфера, която много по-лесно може да бъде публично отговаряне, за сметка на прикриването на неспособността да се вземат важни решения, свързани с обществени проблеми, с проблеми на хората, според мен на пенсионерите, на социално слабите, на учителите, на учениците, на всеки работещ, който отива и плаща нещо, независимо какво. И така, остава това впечатление, че бързането със съдебната и конституционната реформа всъщност, е прикриване на неспособността да се управлява оперативно един труден процес по стабилизиране на държавата", заяви политологът.

Той коментира и фигурата на Борислав Сарафов, като напомни, че тези които го избраха ще изберат и следващия главен прокурор.

"Защото ако се действа по правилата, които наскоро бяха променени за мнозинство във Висшия съдебен съвет и няма нови имена в този Висш съдебен съвет, това означава, че сега с 13 гласа може да се избере нов главен прокурор, то всъщност има 16 гласа. 13 гласа всъщност имат вътре ГЕРБ и ДПС с техните представители във Висшия съдебен съвет. Това не бива да е тайна за никого, че Висшия съдебен съвет си има партийни квоти, не просто политически квоти. Има си партийни квоти и тези квоти имат мнозинство в момента, и това мнозинство е само от 2 партии. Затова казвам, че не участват “Продължаваме промяната" и “Демократична България", каза Киряков.


Още по темата: общо новини по темата: 300
26.01.2024 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
14.07.2023 »
12.07.2023 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: