Полицията и съдът смятани за най-корумпирани у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (51)
11:27 / 12.05.2011
5616
Полицията, съдът и прокуратурата продължават да са най-корумпираните институции у нас според гражданите. Това сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията. Българите продължават са най-недоверчиви в отношението си към институциите. В края на миналата година по-малко от 50 процента от съгражданите ни са оценили позитивно работата на полицията и съда.

Същевременно над два пъти са се увеличили хората, които са дали положителна оценка на дейността на органите на реда - 43,6% срещу 18,7 на сто дали такава за дейността на магистратите. Едва 17,7 на сто от респондентите са оценили положително работата на полицията по ефективното предотвратяване на тежки престъпления, 13,2% - по залавянето на извършителите на кражби с взлом, и 24,6% - по реакция на сигнал за престъпление.

56% от българите смятат, че съдилищата често допускат грешки, които позволяват оправдаването на виновни лица. Една трета пък са на мнение, че магистратите нарушават формалните процесуални правила. Мнозинството българи - 72,7%, са категорични, че икономически интереси ръководят съдебната дейност, а повече от половината - 56,9 на сто, че при решаването на делата съдът се поддава на политически натиск. Едва 10% смятат, че полицаите са неподкупни, а само 5 на сто са на такова мнение за съда.

В същото време изследването сочи, че за българите престъпността в страната е станала част от начина на живот. Според данните преобладаващата част от анкетираните смятат, че престъпленията са част от живота в България. В същото време обаче едва 20 процента са на мнение, че това влияе на качеството на живот. Въпреки това повече от половината от българите се страхуват, че могат да станат жертва на престъпление.

Източник: в. "Новинар"


Виж коментарите (51)
Още новини от Национални новини:
Българин създаде приложение, което ще сложи край на преписването ...
Бойко Борисов: Изобщо не се глася за премиер
Това ни чака в близките дни
Репортер от "На кафе" бе заловена да шофира в нетрезво състояние
Делян Пеевски, председател на ДПС, посети Търговище
Морската вода е чиста, трима министри я инспектираха


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).