ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
По времето на комунизма: Масови убийства и брутални изнасилвачи. Ромският етнос е бил голям проблем
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:10 / 13.03.2024Коментари (0)4490
©
На книжния пазар излезе "От кражби до убийства. Криминалните престъпления - 1944-1989" на Стефан Иванов, историк, автор на изследване за престъпленията в България. 

Иванов, зам.-директор на столичното 149-о училище и бивш съветник в СОС, цели да развенчае мита, че в онези години е било по-добре, живяло се е по-спокойно и не е имало престъпност.

"Историкът има мисия да изследва неизследваните пространства. Парадоксално е, че от най-новата ни история е неизследвана и точно по тази тема няма изследване за нито един период, нито за Царство България, нито за социалистическа България, след това и за съвременна – посткомунистическа България. Така отнякъде трябваше да се започне. Това е огромен труд, обхващащ 45-годишен период за изследване", сподели в интервю пред БНР Стефан Иванов. 

Информацията за  излезе "От кражби до убийства. Криминалните престъпления - 1944-1989" той е събрал по единствения възможен начин за историческо изследване, на базата от активните източници, на спомени на хора от онази епоха и най- вече на запазените статистически данни.

"В книгата над 90% от данните излизат за първи път. Изследвам четирите основни вида криминални престъпления – умишлени убийства, изнасилвания, кражби и грабежи. За първи път публикувам данни за техните стойности по години.

Втората глава е за характеристиките на тези престъпления. Третата е най-интересна за това, как са се борили всички органи и най-вече МВР да няма престъпност и да бъдат разкрити престъпленията", сподели авторът на изследването.

Той обясни, че анализът му показва, че всички хората, живели в тези години "са били лишени от реалната картина за състоянието на криминалната престъпност".

"Много от хората, които слушат сега ще се върнат в своите  спомените и ще разказват, колко спокойно е било тогава. Ами, било е спокойно, защото просто не сме знаели истинската картина. А тя е, че не натъкнах на страшно много тежки престъпления, които са били неизвестни – серийни и масови убийства, брутални изнасилвачи, с над 200 изнасилвания, на цели банди, които са върлували, предимно от млади хора, по градинките, които късали синджирчета и обеци от жените", разказва Стефан Иванов.

"Един от най-големите проблеми, които са в първите години след 1944 г. е от ромския етнос, защото тогава има хиляди странстващи роми, неустановени на едно място, вършат престъпления и не ги хващат. Не са имали паспорт и се прави насилствена паспортизация. Някой от тях умира и друг му взима паспортите. После има едно министерско постановление, което задължава ромите да отседнат някъде и местните власти да им намерят работа", разказа авторът на "От кражби до убийства. Криминалните престъпления - 1944-1989".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: