ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пловдивчанин сред номинираните за "Будител на десетилетието"?
Автор: ИА Фокус 12:05 / 10.09.2023Коментари (1)1123
Те не вършат невъзможни дела, те са хора като всички нас, но въпреки всичко са различни, защото живеят за другите и се раздават. И ако в миналото ни будителите са събуждали народа в името на книжовността, самосъзнанието, духовността, то настоящите ни държат будни със своите дела, в името на общността и ни карат да продължаваме да вярваме, че чудото е възможно.

"Кой е Вашият будител на десетилетието?" С този въпрос Българското национално радио се обърна към гражданите на България, а в рамките на месец хиляди хора посочиха своите номинации.

От тях журито в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова определи 10-те имена или каузи, белязали последното десетилетие със своята будителска дейност.

И те са:

1. Проф. Минко Балкански – френският учен от български произход милеещ за образованието

Роден е през 1927 г. в село Оряховица, Старозагорско. Смятан е за един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Още в началното училище той се отличава с ученолюбие и интерес към различни учебни предмети. В гимназията взема по 2 класа за година и постъпва в Софийския университет едва на 15 години. Но мечтите му надхвърлят националните граници. Като малък е запленен от съдбата на Луи Пастьор и неговата цел е университетът на великия френски учен – елитния Екол нормал сюпериор в Париж. Успява да замине за френската столица, но не е приет в университета, тъй като там имали право да учат само французи. По-късно завършва Националното висше училище по химия в Бордо. Става доктор на науките на 27 години, а година по-късно - професор по физика.

Представял е свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка. Започва работа в Екол нормал като изследовател в лабораторията по физика. Работи по-късно и в Масачузетския технически университет, преди да стане професор в университета "Мария и Пиер Кюри" в Париж, където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло.

След 1993 г. проф. Минко Балкански се заема с активна дейност в помощ на науката и образованието в България, като в родния си край създава Фондация "Миню Балкански", на името на баща му. Базата на фондацията е в село Оряховица, където бившите магазини и къщи на семейството са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека, изба, учебна зала по информатика, фитнес зала и музей.

Освен това фондацията откупува и реставрира няколко къщи, където е възстановена традиционната битова подредба. В този етнографски комплекс, който е от особен интерес за чуждестранните гости, се провеждат редовно курсове по информатика, семинари и занимания по френски. Фондацията организира ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици. А шестте лауреати са поканени за една година на подготвителен курс в лицея "Луи льо Гранд" за кандидатстване в Екол Нормал Сюпериор и в Политехническото висше училище в Париж.

Заедно със сина си Ален проф. Балкански привлича известната американска фондация Schools Online от Калифорния за развиване на програма, по която вече 30 от най-добрите гимназии в страната са снабдени с компютърни лаборатории.

Най-забележителната и най-важната дейност на фондацията е тази за повишаване на професионалната компетентност и на преподавателите по информатика, както и подпомагането на даровити български деца.

През 2003 г. е награден с орден "Стара планина", а през 2004 г. получава статуетката "Мигрант на годината" на Международната организация по миграцията. Проф. Минко Балкански е четири пъти носител на титлата Доктор Хонорис Кауза.

През 2018 г. проф. Балкански беше номиниран както от журналистическия екип на "Будител на годината", така и от много слушатели, читатели и… спечели! Будител, който докосна и умовете и сърцата на хилядите, гласували за него.

Животът е неизчерпаем извор на срещи. Кратки, желани, пълни с емоции, други пък с уроци, с размишления. Но, има едни, които са незабравими. Които топлят душите и пълнят сърцата. Които дават надежда. Даже упование. Такава е всяка среща с Професор Минко Балкански.

Навършил през юли т.г. 96  години, той продължава да работи, да се среща с ученици, студенти, колеги и приятели на науката. А с това, проф. Балкански – Минко, както обича да го наричат, е щастлив, защото е алтруист, защото е Будител, който не спира да дава.

"Мисля, че истинското щастие е когато даваш. И защото вярвам, че хората са родени, за да бъдат щастливи, то колкото повече даваш", споделя той.

2. Георги Господинов – вдъхновяващото перо на българската литература

Той е не само най-превежданият извън България български писател, той е и огромна повод за гордост – първият българин, носител на литературната награда "Букър" за своя роман "Времеубежище".

Роден е в Ямбол на 7 януари 1968 г. Завършва "Българска филология" в Софийския университет, става доктор по нова българска литература в Института за литература при Българската академия на науките с дисертация на тема "Поезия и медия: кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на ХХ век". Известно време работи като литературовед в Института по литература при БАН. От 1998 до 2000 г. е хоноруван преподавател в НБУ по писане на есе, а по-късно по съвременна българска литература.

Още с първата си стихосбирка, "Лапидариум" (1992), Георги Господинов е отличен с Националната награда за дебют "Южна пролет". Следват "Черешата на един народ" (награда за книга на годината на Сдружение на български писатели, 1996) и през 2003 година, "Писма до Гаустин".

Негови стихове са включени в редица международни антологии, сред които е "New European Poets", а преводи на негови творби на различни езици, включително на арабски, могат да се прочетат в lyrikline.org

"Естествен роман", първият роман на Георги Господинов, издаден десет пъти, а критиката  го определя като "първия по рождение и по слава роман на поколението на 90-те". Освен това е публикуван на 21 езика.

Вторият му роман "Физика на тъгата" още с излизането си оглавява класациите за най-продавани книги в България. През 2013 г. печели наградата "Български роман на годината" на Националния дарителски фонд "13 века България", а през 2014 г. е номиниран за четири международни награди.

И идва времето на…  "Времеубежище", издаден през 2020 г., романът, който донесе на Георги Господинов, а и на цяла България наградата "Букър" през 2023-а.

"Никое време не ти принадлежи, никое място не е твое. Това, което търсиш, не търси теб, онова, което сънуваш, не те сънува. Знаеш, че нещо е било твое на друго място и в друго време, затова все прекосяваш минали стаи и дни. Но ако си на вярното място, времето е друго. Ако си във вярното време, мястото е различно. Нелечимо", пише той в творбата си.

"Почетен гражданин на София" е от тази година.

3. Иво Иванов – талантът да си проницателен разказвач на живота

От 30 години живее в САЩ, но той е български писател, журналист и баскетболен треньор, автор на три сборника с вдъхновяващи истории, базирани на реални събития и с герои от заобикалящия ни свят: "Кривата на щастието", "Отвъд играта" и "Хроника на болката".

Приятелите му го определят като невероятен добряк, а критиката го смята за изключително талантлив, чувствителен и проницателен разказвач, чиито текстове, написани от другата страна на Атлантическия океан, предизвикват хората да се замислят за наистина важните неща в живота – да търсим своя смисъл, като поставяме човечността и любовта пред жестокостта и омразата.

А олицетворение на неговата доброта е желанието му да помага, безкористно – когато е у нас прави и невъзможното да отиде до Калофер, за да се срещне и да вдъхне поне мъничко надежда на Николай Божиков - млад мъж от градчето, страстен почитател на футболния ЦСКА, който от дълги години страда от мускулна дистрофия и е прикован към леглото.

Иво Иванов е роден през март 1974 г. Завършва Националната спортна академия със специалност "Баскетбол" и "Журналистика" в Софийския университет. Живее в щата Канзас, САЩ, където работи като директор по маркетинг в сферата на уеб дизайна. Освен това тренира два гимназиални футболни отбора. Води радиопредаване, прави подкаст с приятели. Той е сред най-продаваните български автори през 2015 и 2016 г., като в книгите си той пише за обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации.

4. Никола Рахнев – мечтата за милион засадени дървета в България

Да правя добро е най-прекият път към щастието…

На 40 години е, като зад гърба си Никола Рахнев има огромен опит в сферата на продажбите, управлението, консултантски услуги, бизнес развитие и други. Това, с което обаче е най-разпознаваем, е именно създаването на най-голямата доброволческа инициатива за засаждане на нови гори и дървета в България.

Идеята му за "Гората.бг" се заражда през 2011 г., а през 2013 се осъществява първото масово засаждане на дървета. Мечтата от милион засадени дървета вече далеч е надхвърлена и общността около "Гората.бг" вече се гордее с над 2 000 000.

Организацията му дарява всяка година на общини, пчелари, малки деца и детски градини стотици хиляди дървета, като с това дейността на Никола се разраства постепенно и обхваща много области, където има нужда от навременна и експертна помощ.

Например къщата "Прегръдки от България" приюти десетки бежанци от войната в Украйна през 2022 г. Никола беше един от първите, които се включиха в помощ на наводнените села в карловския регион. Земетресенията в Турция и Сирия също станаха повод за светкавично събиране на помощи и логистика, която да достигне бързо до пострадалите хора.

"Гората.бг" и Никола Рахнев непрекъснато даряват хранителни продукти на нуждаещи се социално слаби семейства и временно затруднени хора в България. Той бе "Будител на годината" за 2019-а.

5. Евгения Пеева-Кирова и Траян Траянов, които са "Заедно в час" за ученици и учители

Евгения Пеева-Кирова е основател на Фондация "Заедно в час" и първи неин изпълнителен директор в периода 2010-2019 г., а днес е член на Управителния съвет на организацията. Притежава бакалавърска степен по икономика, политология и социология от Харвардския университет и магистърска степен по образователен мениджмънт от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

През годините тя получава различни форми на признание за работата си, включително наградата "Млад мениджър на годината" (2018) и "Жена на годината" в категория "Общество" (2012).

Траян Траянов е част от екипа на Фондация "Заедно в час" от нейното създаване през 2010 г., като от 2019 г. е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на организацията. Член е на Борда на настоятелите на Американския колеж в София, където е завършил средното си образование. Има бакалавърска степен по социални науки от Харвардския университет и магистърска степен по социология от Университета в Кеймбридж.

Именно те са двигателите на Фондация "Заедно в час", която през последните 12 години се утвърди като една от най-дейните и влиятелни неправителствени организации у нас в сферата на образованието. Организацията им работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование за всяко дете в България чрез разнообразни дейности – програмите им "Нов път в преподаването", "Училища за пример", "Учим заедно", както и образователната за педагози Prepodavame.bg - специализиран сайт, който предлага ресурси за учители, директори и образователни експерти, включително добри практики, наръчници, работни листове, обучения, уебинари и др.

Фондацията им провежда и благотворителната инициатива "Предизвикай се с кауза" - ежегодна инициатива с участието на популярни личности и любители на спорта, която има за цел да събере средства в подкрепа на дейността на организацията чрез участие в различни спортни дейности.

6. Стефан Командарев – режисьорът, който завършва медицина и лекува с кино

Роден е на 28 септември 1966 г. в София. Завършва медицина, но и кино- и телевизионна режисура в НБУ. Автор е на документалните филми "Хляб над оградата", "Азбука на надеждата", "Градът на жените баданте", "Живот от живота", на игралните "Съдилището", "В кръг" и др.

Филмът му "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (2008) e първият български игрален филм, попаднал в кратката селекция за "Оскар".

"Посоки" (2017) пък беше първата българска лента със селекция в официалната програма на Кан след 1989 г.

Новият му филм "Уроците на Блага" спечели три награди на 57-ото издание на международния кинофестивал в Карлови Вари - Голямата награда "Кристален глобус", а вече официално е и българското предложение за "Оскар".

Стефан Командарев е едно от ярките имена в българската кинематографска общност. Режисьор, сценарист, продуцент, той е еднакво отдаден и верен както на документалното, така и на игралното кино.

Критиката определя филмите му като дълбоки, отличаващи се с дълбоко и пространно познаване на темите, които третират, и с топлота и със симпатия към техните герои.

Лентите му са с изострен фокус към съвремието, внушаващи тревожност за днешния ден и отличаващи се с почти документален кинематографизъм, завладяващи и комуникативни. Силно емоционални, с категорично заявена гражданска и социална позиция.

7. Лазар Радков – капачките, които гарантират здравето на нашите деца

Този млад и вдъхновяващ човек направи истинска революция в дарителската култура в нашето общество през последните години. Той е основният двигател на кампаниите "Капачки за бъдеще" и "Каузи.БГ".

Лазар е и обучител по оказване на първа помощ, както и доброволец в различни акции за подкрепа на хора в бедстващо положение, като пострадали при наводнения, както и в резултат на войната на Русия в Украйна.

Инициативата му "Капачки за бъдеще, която почти шест години хиляди българи се включват и събират стотици тонове пластмасови капачки (а от неотдавна също бутилки и кенчета – бел.ред) и така осигуряват пари за купуването на кувьози и детски линейки за болници в малки и големи населени места.

Всичко започва през 2017 г., когато Лазар Радков подема коренно различна кампания под надслов "30 под 30" в опит да мотивира един милион българи да спортуват всеки ден в продължение на 30 дни. Позитивният отзвук от спортното предизвикателство и идеята за събирането на пластмасови капачки се срещат в главата на Лазар и лампичката светва: за да стимулираш голям брой хора да предприемат каквото и да било действие за постигане на качествена промяна, трябва да им дадеш възможност да го направят по лесен и привлекателен за тях начин, защото това увеличава вероятността те да продължат да го правят във времето.

По същото време Лазар, който близо 10 години, води безплатни тренировки в столичен парк. Един ден той обявява пред трениращите, че ще събира пластмасови капачки с благотворителна цел. В тренировката в този ден участва и Мартина Йорданова, която по-късно му донася събрани от нея капачки и се превръща в основна причина за силния старт на кампанията. Лазар споделя за акцията си в социалните мрежи с призив към своите приятели и последователи да дават предложения за какво да се използват средствата от рециклираните капачки. Много от хората предлагат една и съща идея: да се купуват кувьози за болници в страната.

Така Лазар се заравя в темата и открива, че всяко десето дете в България се ражда недоносено и едно от всеки три от тях развива форма на увреждане на зрението. Проблемът е ясен и налице и той решава, че би могъл да бъде част от усилията за неговото разрешаване.

"Капачки за бъдеще" е за близо 6 години са купени няколко десетки кувьози, както и други медицински уреди, с които са подпомогнати 40 болници в България, четири специализирани детски линейки, дарени на болници в Пловдив, Плевен и Русе, както и на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" в София. Преди дни от инициативата обявиха, че на практика е готова и петата детска линейка, като тя вероятно ще бъде дарена на болницата в Кюстендил.

8. Дарин Маджаров – младежът, който като се учи – учи и децата ни

Вече е на 36, но детското в него поддържа онзи пламък, които не угасва с времето.

Роден е в Дряново, средното си образование завършва в Националната Априловска гимназия в Габрово с медал за отличен успех, пълно 6.00.

През 2011 г. получава бакалавърска и магистърска степен по електроника и компютърни науки в университета Якобс, Германия, става докторант в областта на възобновяеми източници на енергия и електрически коли в Льовенския католически университет, Белгия, но се връща в България.

Същата тази година у него се заражда идеята за платформа, която да е в помощ на учениците.

Дарин основава "Уча.се" като първоначално находчивият млад предприемач записва сам над 550 видео урока по математика, физика, химия, биология и английски език. След като интересът към платформата му нараства, той прекъсва докторантурата си и се завръща в България, за да се отдаде изцяло на проекта и да изгради екип, с който да подобри образованието в България.

През годините желанието му е "Уча.се" да бъде мястото, на което всеки получава уроците за училище на разбираем и интересен език – един незаменим инструмент, който помага и на учениците, на учителите, както и на родителите.

До момента Дарин е помогнал на стотици хиляди деца да учат по-успешно. Към 2021 г. в сайта и приложението на "Уча.се" има над 24 000 видео урока, теста и преговори с мисловни карти. Уроците са изгледани над 100 000 000 пъти от над 1 000 000 регистрирани потребители.

9. Стефан и Максим Иванови – 105 дни на вода, 4444 морски мили в Атлантика

Двамата потеглят на най-голямото приключение в живота си с лодка, направена в гаража им. Те са и първите българи, осмелили се да прекосят Атлантика само с гребане.

Над 80 дни мореплавателите – баща и син не виждат никого. Посрещат и рождените си дни сами, в средата на океана. Почерпката им е… уловената от самите тях риба, с която се изхранват по време на цялото си пътуване.

Със своето пътешествие Стефан и Максим се надяват да популяризират темата за донорството и да накарат повече хора да се замислят за това, че могат да помогнат на околните.

А на книжния ни пазар вече е факт и книгата им "Неверест" – разказ за една дръзка мечта, превърнала се в неповторимо приключение, вдъхновяваща история за океанското им пътешествие.

Експедицията на Максим и Стефан започва на 14 юни 2020 г. от Португалия, а целта им е да прекосят Атлантическия океан от изток на запад. 105 дни на вода, 4444 морски мили (8230 км) в сезона на ураганите – двама мъже в лодка. Хиляди хора по света със затаен дъх следят всяко загребване, всяка прогноза за приближаващ ураган или техническа повреда на борда.

Баща и син обаче пребориха несгодите и успешно завършиха първото българско гребно прекосяване на Атлантическия океан, а само преди дни бащата Стефан, който е и банкер, се върна у нас, след като взе участие в първата в света експедиция с гребна лодка от Антарктида през Южния Океан. Тя завърши успешно на 17 януари 2023 г., и донесе шест рекорда на Гинес.

Членовете и организаторите на пътуването имат специална мисия, свързана с опазването на Южния океан.

10. Алек Алексиев – актьорът, който първо действа, после говори

Процесът е: Първо действие, след това - говорене. Личните примери... Имам чувството, че част от обществото ни не цени човешкия живот, омаловажава го, за него е просто месо…

Това казва пред БНР актьорът Алек Алексиев, който с първите удари на Русия над Украйна, не се поколеба, а пое трудния път през бомбите и осколките, за да окаже подкрепа на бягащите от войната.

А година след началото на кървавите удари той съхрани историите на избягалите украинци, които са намерили подслон у нас, в документален филм "Детство 2.0".

От години актьорът има ясно изразени граждански позиции и е активно ангажиран в полза на обществото, участва в граждански инициативи и дейности на фондация "Заедно в час", която работи за достъп до качествено образование, също и на фондация "Сийдър", която се грижи за деца и възрастни в неравностойно положение. Обвързан е и с дейността на фондация "За доброто", която стартира фонд за децата на загиналите лекари, медици и парамедици по време на Covid пандемията.

Чрез филма си и чрез фондацията "От другата страна" работи по темата за зависимостите - алкохол и наркотици. Той е един от малкото български актьори, които дават пример със собственото си поведение за това кое е добро и кое зло.

Алек Алексиев попадна сред 30-те финалисти, номинирани сред участници от 80 държави, на световния формат на програмата "Най-изявените млади личности на света" за 2023 г. на Международната младежка камара - България.

От октомври на специално създадена платформа всеки ще може да гласува за един от десетте номинирани, чиято дейност и кауза подкрепя.

Кой от тях е "Будител на десетилетието" ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сигурно е хубаво да си будител! Но колко от тези дето трябва да се събудят искат да бъдат сдъбудени? И точно тези които трябва да бъдат събудени! Не искат да бъдат събудени!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Първа лига, сезон 2024/2025
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: