ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пламен Цеков: Компаниите се насочват все повече към гъвкави модели на ангажиране на специалисти, независимо от локацията
Автор: ИА Фокус 13:01 / 19.04.2023Коментари (0)1226
© GigsRemote
Предпоставките за развитието на gig икономика – пазар на труда, съставен предимно от временни part-time позиции и запълнен от специалисти на свободна практика – са ефектите от финансовата криза от 2008 година. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ по Радио "Фокус“ Пламен Цеков – съосновател на GigsRemote.

Тогава започва по-бурният растеж на gig икономика, когато се раждат и нови бизнес модели. "Понастоящем gig икономиката вече е заела много голям дял – 455 милиарда долара е общият световен обем“, каза още той. 

"Факторите, които предопределят бурното развитие са главно три: все по-нишовата специализация на труда и нарастващият брой специфични умения на хората. Има все повече технологии, все повече специфични умения. Хората все повече предпочитат да бъдат високоспециализирани, така че да имат по-добра продуктивност. Вторият фактор е турбулентността на световната икономика. На компаниите им трябва много по-гъвкава система за разходи и компаниите се насочват все повече към такива гъвкави модели на ангажиране на специалисти с най-различна специализация. И третият фактор това е отдалечената работа, която покрай пандемията много бързо навлезе. Това отваря много възможности, защото вече няма такава пряка зависимост от локацията, където е човекът, и локацията, където е компанията. С локацията вън от уравнението се получава много по-различен модел на отношенията и възможностите“.  

Един от факторите за развитието на gig икономика е изкуственият интелект, каза още съоснователят на GigsRemote: "По отношение на правилното търсене и намиране на участниците в тази икономика изкуственият интелект ще подпомогне много този процес.“.  

Ползите от хибридната работа, един от компонентите на gig икономиката, са повече гъвкавост, баланс между работа от къщи, в офис, социализация, семейство. При хибридната работа локацията все още остава съществен фактор, обясни още Пламен Цеков, като според него това е тенденция, която ще продължи. За разлика от хибридната работа, принципът при отдалечената работа е, че няма регулярни посещения в офиса. При нея корелацията и комуникацията се осъществява виртуално. "Предимството е, че човек може да работи от всяка локация за определена компания. Локацията вече може да бъде във всяка точка на света. Големият плюс е, че заплащането вече не е толкова зависимо от локацията, в която живеете.“ Според него това е една добра възможност за България и страните от Източна Европа да се спре т.нар. "изтичане на мозъци“, "даже обратното, да привлечем високоспециализирани специалисти, да съберем мозъци, които искат да живеят в България поради ред фактори: природа, климат, данъчна система, и да имаме високотехнологична, по-образована популация на нашите територии“.  

Пламен Цеков обясни основните цели и задачи на платформата GigsRemote, създадена от IT предприемачите Пламен Цеков, Стефан Бумов и Александър Станков: "Основният проблем, който решаваме с GigsRemote, е да помагаме на IT специалистите на свободна практика да намират по-качествени и по-добре платени проекти за реномирани и проверени клиенти от целия свят. Да сме под една или друга форма техен импресарио, който им помага да се представят по-добре спрямо очакванията на клиента, спрямо спецификите на работата и да изграждат своето лично реноме точно в контекста на растящата gig икономика.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: