Павлова: Програмата за саниране постига целите си по-бързо от очакваното

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:29 / 28.01.2016
4101
Над 2000 са одобрените сгради по Националната програма за енергийна ефективност от старта й през миналата година до момента. Финансовият ресурс за тях е осигурен, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова

Тя отчете, че програмата е постигнала целите си доста по-бързо от очакваното от гледна точка на одобрени проекти и такива, които са в изпълнение. Това ни даде възможност да направим равносметка на научените уроци и проблемите за тази изминала година, подчерта тя и обясни, че са в няколко направления.

Регионалният министър припомни, че заради констатираните големи дисбаланси в цените в отделните области, бяха въведени референтни стойности за отделните дейности от изпълнението на проектите в програмата. По този начин се опитахме определим тава на разходите, каза тя. 

Тези сметки са базирани на средните цени в сектор строителство, които публикува и Камарата на строителите, обясни министърът. 2015 година беше пикова за бранша, имаше много обекти и това доведе до не толкова голяма конкуренция, като дори не достигаха фирми, работници и скелета за всички сгради, обърна внимание Павлова.

В момента има затишие на пазара преди активния летен строителен сезон. Очакваме да има най-много работа именно в сферата на жилищното обновяване и строителство, а от лятото да започнат и големите инфраструктурни обекти, обърна внимание тя.

Анализите на цените, които направихме показаха, че има възможност да намалим пределните стойности, обясни регионалният министър. Програмата трябва да бъде върната към основния й фокус на внимание - енергийната ефективност, подчерта тя.

Лиляна Павлова обърна внимание, че въпреки направените промени с които се разширява обхвата, приоритетно ще се работи по най-големите сгради, които са заложени като приоритетни в Националната програма за енергийна ефективност.


Виж коментарите (0)

Още по темата (286):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране
07.03.2024 "Възраждане" иска ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Удължиха срока за саниране на блоковете
26.01.2024 Собствениците на малък апартамент какво трябва да знаят за санирането
19.01.2024 Важно за жителите на "Западен" стартира кампания "Енергийни дни"  за
санирането
19.01.2024 Експерт обясни как се трупат точки за санирането
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).