ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Парите по Плана за възстановяване трябва да стигнат до бизнеса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:11 / 12.09.2022Коментари (0)683
©
Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана за възстановяване – 600 млн. лв. до края на годината, съобщи министър Пулев пред над 300 фирми в София. Това съобщиха от Министерство на иновациите и растежа.

Служебният кабинет е мобилизиран парите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) да стигнат до българските микро-, малки и средни фирми. Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана - 600 млн. лв. още сега, с хоризонт до края на годината.

Това обявиха вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев пред над 300 представители на микро-, малкия среден бизнес на форума "Големите пари за малкия бизнес - възможности за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост“ в София.

Малките и средните предприятия са двигателят и гръбнакът на българската икономика, като осигуряват над 70 на сто от заетостта и добавената стойност в икономиката ни подчертаха вицепремиерът Пеканов и министър Пулев при откриването на форума.

Министър Пулев посочи, че пари за подкрепа на бизнеса има и служебното правителство е мобилизирано всички програми да се движат и отварят с бързи темпове. "Въпреки спекулациите, Планът вече работи и дава глътка въздух за бизнеса в тези трудни условия“, каза Пулев и добави, че е отворена и първата процедура по него - чрез Министерството на иновациите и растежа - за микро-, малките и средни фирми, като по нея може да се кандидатства до 21 септември 2022 г. Процедурата е с общ бюджет от 260 млн. лв. и е с фокус фирми от  преработвателната промишленост, управлението на отпадъците, медиите,  творческата индустрия, в които малките и средни предприятия  и микропредприятията, се нуждаят от средства за техническа модернизация.

Пулев съобщи, че до края на годината само по НПВУ ще бъдат отворени още три процедури. "През октомври предстои да отворим втората мярка - за ИКТ решения и киберсигурност с общ бюджет от 30,6 млн. лв. за около 1400 предприятия при 100% безвъзмездна помощ“, поясни той. До края на годината ще стартира и третата процедура - 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия от малките и средни фирми, както и четвъртата процедура - с общ бюджет от 120 млн. лв. - за развойна дейност и интелектуална собственост и върхови постижения в науката, добави още Пулев.

Той обяви, че МИР работи активно и по линия на структурните фондове на Европейския съюз.  "Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв., са почти завършени и са в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях е новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв. и е изпратена в Брюксел за одобрение на 16 август. Втората – "Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ - с бюджет от 2.14 млрд. лв., предстои да бъде изпратена на ЕК до 23 септември“, допълни министърът и каза, че ресурсите по двете ще са достъпни за бизнеса още до края на годината и в първото тримесечие на следващата.

Събитието бе организирано от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и събра представители на над 300 микро-, малки и средни фирми от страната. В него се включих главният директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) Илияна Илиева и изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков, както и експерти от ГД ЕФК от екипа на министър Пулев, които представиха детайли от програмите и отговориха на въпросите на бизнеса.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: