ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония на 5-ти май
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:12 / 04.05.2020Коментари (0)1548
©
На 5 май 2020 г.  по традиция  отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония, наричана още болестта на сините устни. Сградата на Националния дворец на културата в София ще засвети в синьо за пета поредна година в 20 часа, в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата коварна болест "на сините устни" - пулмоналната хипертония. Най-разпознаваемият симптом на това рядко заболяване са сините устни и крайници, заради недостига на кислород в човешкия организъм.

Целта на кампанията  "Сини устни ....или да разберем пулмоналната хипертония"  е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония ("невидимата болест" или "болестта на сините устни"), като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им. С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително.

Наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот.

Актьорът и певец Орлин Павлов прие да бъде посланик в тазгодишната  информационна кампания. На 5-ти май от  неговия "Музикален гараж", който той отвори във фейсбук профила си в 20 часа ще прозвучи специален поздрав за хората, които живеят със рядкото и коварно заболяване  пулмонална хипертония.

Актьорите Луиза Григорова-Макариев, Филип Буков и  Владимир Зомбори, който е възпитаник на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, където завършва специалност "Сценография". През 2011 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. От 2011 играе и в Малък градски театър "Зад канала". В специални видео послания, всички те ще изразят своята  съпричастност към  болните от болестта на сините устни.

"Невидимата болест те оставя без дъх, но в която има и много герои - нашите лекари и дарители на органи. Всеки отлично знае, че не може да тича, да спортува, а всяка крачка го оставя без дъх.  Пациентите с пулмонална хипертония, са "вързани" за кислородните им апарати до 17 часа в денонощие  и са зависими от скъпоструваща поддържаща терапия. На всеки пациент са необходими два апарата, един за домашна употреба и един портативен, за до може  да  остане възможно по-дълго физически активен и да избегне психологическите последствия от изолацията. Въпреки усилията ни е до днес НЗОК продължа да не реимбурсира този вид медицински изделия. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. състрадателно лечение, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация. У нас около 300 човека  с пулмонална хипертония остават не диагностицирани и без достиг до скъпоструваща терапия ", споделя Наталия Маева председател на сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония".

В рамките на  кампанията  в помощ на пациентите с пулмонална хипертония ще  бъдат събрани  средства за  закупуването на портативен кислороден концентратор. Сумата, която е необходима е 5 900 лева. Всеки, който  иска да помогне, може да го направи на банковата сметка на сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония".

 

Допълнителна информация:

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г.    В тазгодишната кампания ще се включат над 80 национални асоциации от цял свят. В международен план инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Поради специфичната ситуация, предизвикана от пандемията с COVID - 19 и забраната за организиране на събития на обществени места 30 асоциации от 26 различни европейски страни  ще проведат   съвместна он-лайн кампания "Сини устни" в рамките на целия месец май. Сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония" за осми път е част от тази кампания, посветена на това рядко, но коварно заболяване. #WorldPHDay  #WPHD2020 #bluelips  #phaeurope.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: