ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
От партията на Стефан Янев с позиция относно въвеждането на еврото в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:45 / 10.05.2022Коментари (4)2738
© БГНЕС
Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" публикува позиция в която заявява, че въвеждането на еврото в България трябва да се отложи. По думите им всяко прибързано решение в посока приемане на еврото в България, без необходимите обективни условия и предпоставки за това, крие огромни рискове, които в условия на глобална нестабилност и неустойчивост, могат да имат разрушителен ефект върху българската икономика и нашето общество.

Ето и цялата позиция без редакторска намеса:

По повод намерението датата за въвеждането на общата европейска валута да остане 1 януари 2024 г., ние, от "Български възход", ясно заявяваме своята позиция, че всяко прибързано решение в посока приемане на еврото в България, без необходимите обективни условия и предпоставки за това, крие огромни рискове, които в условия на глобална нестабилност и неустойчивост, могат да имат разрушителен ефект върху българската икономика и нашето общество.

Аргументите ни в тази посока са следните:

1. Изправени сме пред предизвикателството да управляваме поредица от кризи, притежаващи сериозен потенциал да подкопаят нашата социално-икономическа и политическа стабилност. Намираме се в постпандемична обстановка. Близо до границите ни се разгръща мащабна война, която генерира несигурност и непредвидимост, катализира глобални инфлационни тенденции, потиска икономическата активност и компрометира ключови вериги на доставки. Във вътрешнополитически план имаме нестабилна и неефективна управленска конфигурация, която е неспособна да решава важните за обществото проблеми и на практика сама по себе си провокира нестабилност и създава кризи. Всеки един от тези фактори е с достатъчна тежест, за да ни накара да преразгледаме решението си за бързо присъединяване към еврозоната, а всички накуп - правят това решение задължително.

2. Ниските нива на доходите у нас създават негативни предпоставки за вземането на подобно решение. Те ще направят понасянето на потенциалния инфлационен шок, който почти сигурно се очаква след въвеждането на общата валута, още по-трудно и непрогнозируемо. Ние считаме, че за да избегнем този негативен ефект, доходите в България трябва да бъдат минимум 75% от средните европейски. В момента знаем, че България е сред страните с най-ниски доходи.

3. От "Български възход" сме убедени, че всяко едно важно решение, касаещо съдбата на цялата нация и засягащо фундаментално общественото ни развитие в перспектива, каквото е именно присъединяването ни към еврозоната, следва като минимум да бъде предмет на широк обществен дебат, на пълноценно обществено обсъждане, в рамките на което следва да бъдат чути позициите и притесненията на всички заинтересовани обществени групи – бизнес, банков и финансов сектор, потребителски организации, неправителствен сектор и др..

Ние считаме, че перспективата на България за членство в еврозоната трябва да кореспондира със създаването на подходящите предпоставки и условия в това отношение, а именно: да бъдат изпълнени всички изисквания за безпроблемното въвеждане на новата валута; да имаме устойчивост и възходящо развитие на икономиката; да е налице обществено съгласие. Не можем да очакваме, че решение, което е въведено императивно, е в състояние да доведе до положителни резултати. Ето защо ние се обявяваме за отлагане въвеждането на еврото.  


Още по темата: общо новини по темата: 353
28.03.2024 »
28.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всички леви ,кремълски фъшкии са против еврото. И този ляв поповишки цървул и той да не остане по назад.
0
 
 
Тези руски мекерета що не се скрият някъде?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: