От кухнята: Сиренето се продава от 9-11 лв., но в магазините е 19–21

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
21:39 / 07.04.2025
27566
Надценките при млечните продукти са шокиращи – достигат до 110%, твърди председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов пред "Агро.бг":

Каква е вашата позиция относно Законопроекта за агрохранителната верига?

Законът е необходим отдавна и подкрепяме неговото въвеждане. Вече никой в България не се съмнява, че има сериозни проблеми в сектора на търговията с хранителни продукти. Това се признава от всички – политици, потребителски организации, дори самите търговски вериги.

Какви са основните предизвикателства в сектора?

Свободният пазар е принцип, който търговските вериги защитават, но реалността е различна. Шест големи вериги контролират 75% от пазара на хранителни стоки в България. По време на кампании като Коледа, Великден или Гергьовден, делът им нараства до 90%. Това създава монополно положение, при което производителите и преработвателите нямат избор – за да стигнат до потребителите, те трябва да приемат условията на тези вериги, без право на преговори.

Как търговските вериги влияят върху цените?

Надценките при млечните продукти са шокиращи – достигат до 110%, а в масовия случай са между 80% и 100%. Например, кашкавалът напуска млекопреработвателните предприятия на цена 14–15 лв., а на рафтовете достига 28–30 лв. Сиренето се продава от 9–11 лв., но в магазините е 19–21 лв. Това не е справедливо – половината от сумата, която потребителят плаща за храна, остава за търговеца на дребно, а останалата половина трябва да покрие всички останали разходи по веригата.

Има ли достатъчно българска суровина, за да осигури стабилност в сектора?

Категорично да! През 2020 г., когато имаше регулация, изискваща 90% от млечните продукти в магазините да са български, нямаше нито един ден с дефицит. Затова настояваме и сега този процент да бъде върнат, а не да остане 50%, както е заложено в законопроекта. Недопустимо е българското кисело мляко да се продава, произведено в Гърция или Румъния.

Какви са предизвикателствата пред сектора в момента?

Контролът е засилен, особено заради огнищата на болести по животните. Ако не се предприемат адекватни мерки, рискуваме ограничения от Европейската комисия или забрани за износ към ключови пазари като САЩ, Австралия и арабските страни. Това ще нанесе сериозен удар върху животновъдството и млекопреработвателните предприятия.

Какви са очакванията ви за бъдещето на сектора?

Работим усилено, за да гарантираме стабилност. Надяваме се тази година да бъде по-добра от предходните, особено след трудните времена с COVID кризата, енергийните сътресения и войната в Украйна. Важно е да постигнем справедливи условия за всички участници в хранителната верига – от фермерите до потребителите.

Виж коментарите (2)

Още по темата (634):
21.04.2025 Икономист: На общинските пазар уж са земеделски производители, а продават банани
19.04.2025 Българските плодове станаха жертва на климатичните промени
18.04.2025 Поскъпват основни храни, плодове и зеленчуци
15.04.2025 Шефката на КЗП: Има разминавания между обявените цени на етикети и брошури и цените, които плащаме на касите!
09.04.2025 Овощар: Тaзи гoдинa българските кайcии нa пaзaра щe бъдaт гoлямa pядкост
03.04.2025 Цени на пазара: Връзка лук и по килограм домати и картофи – 40 лева
Още новини от Национални новини:
Жълт код за природно явление е издаден за 8 области
Капанът на "дребния шрифт" при някои кредити: Теглиш 2000, връщаш...
Алек Алексиев: Имаме над 200 деца, на които сме помогнали да спра...
Брендо ще изтърпи в България общо наказание от 10 години и полови...
Нови правила за колите
Шефът на Инспекцията по труда: Работодателят е длъжен да направи ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).