ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Около 600 лв. е издръжката на студент в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:02 / 12.04.2012Коментари (2)2579
© Impact Press Group
Както и да се смятат разходите на месец за един студент, все се получават 400-500 лева, които трябва да се отделят от семейния бюджет за бъдещия висшист.

Независимо дали учи във Варна, Търново, Пловдив или София. Това показва справка за най-належащите разходи на младежите със студентски книжки в ръка. Минималната сума е 200 лева, а максималната (без изхвърляния) е около 600 лева. В нея влизат парите за квартира или общежитие, режийните, транспортът, храната, джобните и за културни мероприятия/дискотеки.

Перото "креват" се оказва най-скъпото за младежите - от 50 до 150 лева е минималната сума на месец, която се дава за квартира, обясниха младежи. Сметките за храна са доста разтегливи и индивидуални - около 5 лева общо е средно минимумът за обяд, вечеря и напитки в мензите. Хапването навън не е евтино, дори да се заложи само на пици и сандвичи. Разходите за градския транспорт са различни - от 70 стотинки за билетче (В. Търново) до 21,50 лева картата за цялата мрежа в София.

Проблемът е, че работата е кът, а стипендиите - не стигат.

В София не е толкова скъпо

Между 400 и 700 лева харчи един студент в София. Сумата зависи от това къде живее, къде се храни и най-вече от разходите му за учебници и развлечения.

Средно ми отиват около 500 лева на месец, но на мен родителите ми покриват обучението, обясни Боян Пенчев, който учи право в Софийския университет. Преди време живеел на общежитие - давал от 40 до 60 лева за двойна стая, но в сумата влизали и режийните. "Около 5 лева ми излиза, ако хапвам в мензата, а останалите пари са за транспорт и два-три пъти в месеца, ако отидем на дискотека, клуб, а всеки четвъртък сме на кино, защото има промоция от по 5 лева билетите", изчисли той. И добави: "В общежитията обаче е пълна дупка и с четирима приятели делим апартамент в кв. "Яворов", по 125 лева на човек излиза." Повечето от неговите колеги си купували месечна карта за целия градски транспорт от 21,50 лева.

В Студентския град е добре да се живее, защото има удобна комуникация и повечето вузове са там, но общежитията или не достигат, или са мизерни, казва Ралица Генова от Техническия университет. Тя е при хазайка в центъра на София, обитава миниатюрна стая за около 50 лева на месец. Търси си таванско помещение, но в центъра цената им е около 100-150 лева. По кварталите обзаведен двустаен апартамент може да се намери за около 200-250 лева и като ги разделиш с още някой, излиза изгодно. Но пък се губи много време в път, а и вечер, ако закъснееш, ти трябва такси, казва тя.

Повечето от колежките й си готвят или карат на пици и сандвичи от близките около вузовете заведения. Единственият начин, ако родителите не могат да те издържат, е да работиш, обясни Боян.

Вузовете по морето дават креват за 80 лв

Около 600 лв. са необходими на месец на един млад човек във Варна, показа проучване. В тази сума влизат сметките за ток и вода, пари за храна и разбира се - за излизане с приятели. Основно перо в бюджета си остава наемът на квартирата. Минимумът е 80 лв. на месец на човек - ако има хазяи и една стая делят двама души. От 250 до 450 лв. на месец варират цените на гарсониери и боксониери за максимум трима души.

Най-масово обаче студентите наемат апартаменти с 2-3 спални, в които могат да живеят 4 до 6 души. Наемите им тръгват от 350 лв. на месец и стигат до 700 лв. Масова практика е всяка стая да е с отделен, лично поставен от хазяите електромер.

Около 50 до 80 лв. на месец излиза престоят в общежитията на Икономическия университет, като в цената се включват също сметките за ток и вода. Местата в тях са 570, а кандидатите - 2500 души. Купонът в мензата за три ястия е 2,50 лв. Около 70 лв. на месец, но без режийните сметки е наемът в общежитията на Медицинския университет. Купонът там е 3 лв.

Билетчето в градския транспорт е 1 лев.

Между 250 и 350 лв. излиза месечната издръжка за храна и квартира на студент в Бургас, казват младежите от университет "Асен Златаров". Това е при положение че се ползват всички облекчения, които учебното заведение предлага. Таксата за 29-те специалности варира между 300 и 400 лева за семестър.

Ако студентът реши да обядва и вечеря в мензата, дневно прехраната му излиза 4 лева. Освен това колкото повече порции взема, толкова по-голяма е отстъпката, която получава. Вузът има 3 общежития и всеки, който желае, е 100% настанен, каза ректорът на висшето учебно заведение проф. Петко Петков. Стаите са с по две и три легла и излизат съответно по 70 и 85 лева на месец. Квартирите в морския град в момента вървят по 200 лева за гарсониера и по 100 лева за стая. Ако се комбинират, младежите могат да плащат по 50 лв. на месец. В частния Бургаски свободен университет семестърът е около 1000 лева за редовно обучение. Храната е поне 10 лева на ден, така че месечно издръжката за препитание и квартира е около 350 лева. Ако се кара съвсем икономично, става около 200 лева, обясниха самите студенти.

Ходиш пеша за икономии

Средната издръжка на един студент в Пловдив и Велико Търново е близо 500 лева.

Около 1200 възпитаници на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" във Велико Търновообитават стаите в студентските блокове. Плащат по 40 лв. летен наем и 45 лв. през зимата. В тези такси са включени ползването на ток и вода. Около 5000 от студентите са на свободния пазар на квартири. За необзаведен двустаен апартамент месечната тарифа е 200-250 лева. За цяло оборудвано жилище наемът достига 300-350 лева. Средно по около 5 лв. излиза храната в студентския стол. Таксите за обучение са от 340 до 840 лева на година.

В Пловдив младежите предпочитат за живеят на квартира. Най-високи са цените в центъра на града - над 100 лева, а в кварталите има и за по 80 лева. Всеки студент може да ползва карта с намаление за транспорта - 12 лева на месец. Обядът излиза около 2-3 лв.

Минимум с 360 лева трябва да разполага студент, който учи в Благоевград. Около 6 лева ще му струва храненето в студентски стол - за две посещения. Най-евтината квартира в града е 80 лева за стая.

Билетчето за градския транспорт е 70 ст. Повечето студенти обаче ходят пеша, за да пестят, а и градът е малък. Таксите в университета варират от 170 лева до 340 лева в зависимост от специалността.

Дай да даваме за диплома

Да си студент у нас си е доста скъпо удоволствие. Една средна заплата едвам стига да се покрият елементарните разходи за живот на един бъдещ висшист. Да не говорим, че пари за разни глезотии като културен живот или нови книги по правило няма. Има за евтина храна в мензите, за промоционален билет за кино, за ксерокопия на учебници и за мизерни стаи из общежитията.

Беднотията не е нещо нетипично или ново за студентстването. Проблемът е в това, че след ученето и дадените пари за уж безплатното ни образование мизерията пак остава. Родителите, които сега пресмятат къде да изпратят детето си, знаят, че дипломата не гарантира нищо. Дори често е път към борсата на труда.

Българинът винаги е давал мило и драго за образованието на детето си. Но вече май само дава.

Източник: в. "Труд"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.04.2012 г.
0
 
 
страхотна наредба 90 имаме масово източване на държавният бюджет прабят студентите -укриват доходи и получават небъдниците парички за сметка на отличниците.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: