ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ограничаваме развлеченията и пътуванията, но започнахме да пестим и от храна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:17 / 14.02.2023Коментари (0)1865
©
Нарастване на търсенето на малки заеми за заплащане на битови сметки заради инфлацията, отчита проучване на финландската компания за гъвкави финансови решения и потребителско кредитиране "Фератум" (Ferratum), съобщават от компанията. Проучването отразява въздействието на инфлацията върху бюджетите на домакинствата в 13 европейски държави, включително България. Проведено е онлайн между 27 октомври и 11 ноември м.г. сред 7831 участници на възраст от 18 до 60 години с ниски, средни и по-високи доходи. 

Според данните 54 процента от анкетираните в България твърдят, че в резултат на инфлацията изпитват затруднения да плащат битовите си сметки навреме и в частност задълженията за електроенергия и отопление. Данните показват, че нарастващата инфлация изпреварва индексирането на доходите у нас - едва 35 процента от анкетираните споделят, че заплатите им са се увеличили достатъчно, за да съответстват на инфлацията. Отчита се тенденция много домакинства да свиват разходите си, като развлеченията и пътуванията са първите неща, от които спестяват българите, а към тях вече се добавят и разходите за храна, показва проучването. Един от трима или 35 процента от запитаните посочват, че вече съзнателно харчат по-малко за храна, а двама от трима или 65 процента от анкетираните споделят, че са свили разходите си за забавления и почивки. Според данните румънците и хърватите също намаляват разходите си за пътувания, но много по-малко от разходите си за развлечения в сравнение с българите.

Проучването показва още, че българите с оптимистично очакване за финансовото си състояние през 2023 г. са повече  - 44 процента спрямо средно 30 процента оптимисти в останалите европейски държави. Тези, които смятат, че през настоящата година ще имат по-малко пари за харчене, са 34 процента на фона на средно 33 процента песимистично настроени потребители от другите европейски пазари. Българските потребители очакват, че вероятно ще разчитат на заеми, за да покрият сметките си за електричество и отопление, както и да се справят със значително повишените цени на храните, които пораждат сериозно безпокойство, се отбелязва в проучването. 

По отношение на спестяванията през 2021 г. само 22 процента от анкетираните българи споделят, че спестяват по-малко от един процент от доходите си. Към 2022 г. техният дял е 66 процента. Делът на тези, успели да спестят над една пета от доходите си за 2021 г., спада от 27 процента на 8 процента през миналата година, според допитването.

"Проучването Фератум Инсайтс (Ferratum Insights) помага да разберем нуждите на нашите клиенти от финансови услуги и подкрепа в контекста на актуалната икономическа ситуация. Живеем в бурни времена с милиони уязвими домакинства в цяла Европа, които са силно засегнати от инфлацията и търсят начин да се справят с ефектите от нея. С проучването искаме да подчертаем, че това наистина е паневропейски и глобален феномен", казва Кристиян Каякас, главен изпълнителен директор на Ferratum.

"Нашето послание е да бъдете разумни и ако е необходимо, да опитате да намалите несъществените разходи – нещо, което както виждаме от проучването, обществеността вече прави", добавя Каякас.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: