Новите лични карти ще са с чисто нова визия и с чип

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
20:24 / 01.02.2016
5517
Новите лични карти, които ще бъдат готови най-рано догодина, ще са с чисто нова визия. Ще съдържат биометрични данни и електронна идентификация. Всяка карта ще бъде с чип, а за производството им МВР ще строи фабрика.

"Никой няма да бъде задължен да подменя документите си преди изтичането на срока на валидност на настоящите", съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, цитиран от Агенция "Фокус".

По думите му Министерският съвет вече е одобрил въвеждането на електронен носител на личната карта.

Благодарение на него ще бъде преодолян проблем, на който се натъкват българските граждани, които летят със самолет - в момента, заради липсата на въпросната електронна идентификация, паспортната проверка на терминала може да се осъществява единствено на гише.

С чипа, вграден в новите документи, това ще става по-бързо, тъй като ще могат да се използват т.нар. електронни гейтове. В момента, идентификацията чрез тях е невъзможна.

Друг плюс от електронната идентификация (електронен подпис) е, че чрез нея ще могат да се използват различни електронни услуги.

Цената на новите документи ще остане същата, заяви още зам.-министърът, цитиран от Нова.

По-рано днес беше обявена обществената поръчка за изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи.

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Уникална рецепта за вкусно агнешко за Гергьовден
Ако имате неразположение днес и утре - връхлитат ни силни магнитн...
Традиции и забрани на Гергьовден
Военният министър с информация за изтребителите Ф-16 в България
Какво да правим срещу силен махмурлук?
Делян Пеевски с обръщение за 6 май


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).