Нови стикери вдигат с 2 лева техническите прегледи на автомобилите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (37)
10:07 / 08.01.2012
10954
Камери вече снимат всички коли, които минават на технически преглед. Целта е да се сложи край на фиктивните прегледи и издаване на тапии, без колата да е влизала в сервиза. Задължителните технически прегледи на автомобилите вече се правят под окото на камери, които са включени в специална система за предаване на информацията в реално време и се следят в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Новата наредба за техническите прегледи на МПС е в сила от 1 януари и от първия работен ден на 2012 г. прегледите се правят по нов начин в цялата страна, каза Валентин Божков, изпълнителен директор на ИА АА. Документите на колата и на собственика й се сканират и влизат в автоматизираната система. Всички 800 пункта за преглед на коли в страната са оборудвани с камери, скенери и компютърна система, предоставени от "Аавтомобилна администрация". Хората в сервизите и служителите на ДАИ са обучени за работа с новата система.

В досието на прегледа задължително трябва да има поне три снимки - при влизане на колата в пункта, на 10-ата и на 20-ата минута например. Те се правят автоматично от системата. Допълнително човек от сервиза трябва ръчно да натисне копчето на камерата и да снима колата. Така той удостоверява, че прегледът се прави по правилата и при установяване на нарушение ще се отнема лицензът на пункта. Показанията за димни газове и за изправността на спирачната система вече автоматично се записват в протокола за прегледа. С 2 лв. се увеличи държавната такса за техническия прегледа заради нов стикер, който се лепи на предното стъкло и има по-голяма защита. Досега таксата е била 3,80 лв., а сега пунктовете събират по 5,80 лв. на кола. Между 40 и 100 лв. е цената на самия преглед, която всеки пункт определя според разходите си.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (37)
Още новини от Национални новини:
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери
Борисов: Cрамота e да съм на един плакат с Денков
Подробности за инцидента на Централна гара в София 
Царуването на парите в брой е към своя край, скоро ще бъдат помет...
Запомнете тези четири дати през юни
Гвоздейков: Композира се нов влак за Пловдив, вината е на машинис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).