Нивото на река Дунав е критично ниско за корабите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:13 / 28.07.2022
1209
Корабоплаването в българския участък на Дунав е почти спряло. Заради ниското ниво на реката са се образували прагове при Белене и Свищов, които блокират придвижването по долното течение на Дунав. Оживен трафик по реката все още има само около румънското пристанище Констанца и украинските пристанища. 

Днес нивото край Русе е -34 см от условната кота 0. 

Според кап. Иван Жеков-директор "Морска администрация"- Русе обстановката в българския участък на реката не е добра за корабоплаване поради липсата на валежи. "В много от участъците се появиха екстремно ниски дълбочини. В основния критичен участък - Белене има дълбочина от метър и 50, могат да преминават единствено празни самоходни кораби. В другите участъци са около 1,80-2,00 м. Навсякъде в Дунавските държави има участъци със замряло корабоплаване. Круизните кораби стоят на пристанища, а товарните - на котвени стоянки", обясни той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).