Нерегламентирано укрепване на мост на Колю Фичето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
11:05 / 10.01.2020
2995
Окръжната прокуратура в Габрово ще изяснява обстоятелствата около нерегламентираното укрепване на моста на майстор Колю Фичето в Дряново, съобщава БНР.

Вчера стана ясно, че в основите на моста са излети близо 20 кубика бетон, без да е спазена процедурата по закона за културното наследство.

Още през юни миналата година е бил подаден сигнал до кмета на Дряново за лошото състояние на моста. Тъй като съоръжението е паметник на културата, процедурата предвижда да бъде уведомен ресорният министър.

Вместо да се спази процедурата обаче, фирма укрепила колоните на моста с бетон. Фугирана е и каменната зидария. Не е ясно при какви обстоятелства са възложени дейностите, тъй като нито има документация, нито кметът е същият.

Регионалният инспектор във Велико Търново към дирекция "Опазване на културното наследство" в министерството архитект Милен Маринов увери, че намесата по моста не е фатална.

Той посочи, че трябва да се изготви техническа експертиза от компетентни инженери и да се премине към изработването на цялостен проект за реставрация на съоръжението.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).