Нарушителите плащат по-висока "Гражданска отговорност" от 2016 година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:17 / 22.07.2015
2896
Цената на застраховката "Гражданска отговорност" най-сетне ще бъде обвързана с допуснатите от шофьора нарушения. Общата система бонус-малус, при която шофьорите без нарушения плащат по-малко за полицата, а нарушителите - повече, най-вероятно ще заработи у нас от 2016 г. 

Това заяви вчера главният изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков. Досега създаването на системата беше невъзможно заради липсата на обща информация, пише в. "Сега".

От юни тази година застрахователите са длъжни да подават данните за произшествията на клиентите си към Гаранционния фонд. Наскоро зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн обясни, че за въвеждането на практиката бонус-малус е необходимо данните за причинените катастрофи да се съберат в единна система. Тази система обаче реално се изгражда едва от няколко дни.

"И в момента повечето компании прилагат бонус-малус, но само на база на своите собствени данни. В скоро време отстъпките ще могат да се прилагат общо за целия застрахователен пазар", каза Чолаков. 

Той обясни, че ако сега на един клиент му е завишена сумата заради нарушения, той се маха от компанията и отива в друга, в която нямат данни за прегрешенията му. Когато всички компании знаят, че той не е добър водач, ще му предлагат по-висока цена, допълни той.


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).