Напрежението в хотелиерския и ресторантьорския сектор расте

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:37 / 23.01.2020
2340
Напрежението в хотелиерския и ресторантьорския сектор расте. Поводите за това са промените в Наредба 18, които засягат всички фирми, опериращи на територията на България и приемат плащане в брой, както и ДДС ставката, за която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява да бъде намалена на 5 %.

От бранша заявиха, че са готови да преминат към стачни действия.

"Държим за спазването на законите, изсветляването на бизнеса и коректните и лоялни конкурентни отношения. По никакъв начин не искаме да ощетим нито държавата, нито който и да било. Искаме една нормална, благоприятна бизнес обстановка, за да можем да си вършим работата.“ Това каза в сутрешния блок на тв "Черно море“ с водещ Иван Барбов Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

По думите му благоприятната бизнес обстановка зависи от законодателството в много аспекти. "Това са проблеми, които трябва да бъдат решени, защото бизнесът все повече издъхва, а това се отразява и на държавата. Данъците са следствие на нормалното функциониране на всеки един бизнес, те не трябва да бъдат цел“, каза Павлин Косев и уточни, че предстоят срещи в различните министерства, на които да бъдат обсъдени възможностите за разрешаване на настоящите проблеми.

От разговора в студиото на тв "Черно море“ с експерта стана ясно,  че браншът подкрепя задължителната регистрация по ДДС на всички фирми в отрасъл "Туризъм“. Това ще доведе до изсветляване на сектора и ще осигури  равнопоставеност на стопанските обекти, което гарантира и излизането от сивия сектор. 

Относно Наредба Н-18, известна като наредбата за касовите апарати, Павлин Косев изказа мнение, че бизнесът още не е готов за тази промяна. "За наредбата сме, но тя трябва да се доизчисти, за да може да се приложи в реалния й смисъл“, категоричен бе той. 

Що се отнася до проверките, контрол трябва да има, но поправката в закона за запечатването на обектите е твърде крайна мярка, смята експертът. "Намирайки някаква фискална нередност, каквато и да е тя, при първо нарушение не е нормално обектът да бъде запечатан по време на активен сезон. 14 дни или месец този обект стои запечатан, персоналът остава без работа и реално бизнесът фалира. Съгласни сме некоректните колеги да бъдат запечатани, но нека първо да има глоба“, апелира Косев. 

Относно касовата наличност, ако при внезапна проверка бъде отчетена по-голяма, но в рамките на допустимия процент от бакшиш, това да не се счита за фискална нередност, а да има толеранс. "Няма как сервитьорът след всяка сметка да тича и да отделя бакшиша на отделно място. Това е абсурдно и практически неприложимо“, добави Косев. 

Той напомни също, че в почти всички европейски държави ДДС-то е под 10%, а при една петпроцентна данъчна ставка и у нас със сигурност бизнесът ще изсветлее и събираемостта от страна на държавата ще е доста по-голяма. 

"Планираме, ако нещата не се случват в положителен за бранша аспект, в събота да преминем към символични стачни действия. Служителите ще бъдат облечени в жълти жилетки. Няма да затваряме нито хотели, нито ресторанти, но искаме да покажем, че не сме съгласни с тази бизнес обстановка“, каза Павлин Косев и добави, че ако нещата не се променят, от 1 февруари браншът ще предприеме ефективни стачни действия.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).