ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Надежда Йорданова: Гешев е опасен за държавността, но не и за политиците
Автор: ИА Фокус 20:05 / 21.05.2023Коментари (0)977
© Facebook
Иван Гешев е опасен единствено за авторитета на съдебната система и държавността, но не и за политиците. Това каза в пред bTV депутатът от коалицията ПП-ДБ Надежда Йорданова, която беше правосъден министър в кабинета "Петков“.

"Ако само преди седмица бяхме разглеждали хипотетично такъв низ от факти, щях да ви кажа: Боже дано да не стигаме до там. Това, което се случва пред очите ни, не е просто един криминален сериал с елементи на политически трилър, а разпад на държавността до опасни нива“, каза тя по повод случващото се в съдебната система през последните седмици.

Бившият правосъден министър е категоричен, че съдебната система не е способна да се справи със случаи, при които главният прокурор и висши магистрати оронват престижа на институциите. Тя е възмутена от т.нар. "надиграване“ с пресконференции, вместо да се образува досъдебно производство и да се осъществи обективно разследване.

"Не става дума за катарзис, а за ясен и обясним край на няколко процеса, които някак съвпаднаха. Сякаш виждаме резултата от сблъсъка на няколко тектонски плочи. От една страна съдебната власт, особено прокуратурата, започна да усеща, че рано или късно ще се стигне до реформа“, обясни още тя.

Според Надежда Йорданова политически сили в парламента се стреснаха. Първо – всички поетапно започнаха да обещават на избирателите си, че те ще се включат в съдебната реформа, защото "за цялото общество вече е ясно, че нито прокуратурата е толкова безпристрастна, нито пък че съдът е толкова независим“. Второ – повечето политически сили са "започнали да получават заплахи от главния прокурор“.

Депутатът от коалицията ПП–ДБ разясни също така, какви точно са предложенията им за промени в частта за контрол върху главния прокурор – върховен съдия с дълъг стаж става временно прокурор, за да разследва обвинител №1. 

"В случай, че има образувано досъдебно производство срещу главния прокурор и той бъде привлечен като обвиняем, има възможност да бъде отстранен за срок не по-дълъг от година и половина по време на досъдебното производство. В този период той получава минимална работна заплата. Пленумът на ВСС решава дали да отстрани главния прокурор, като за целта са необходими 13 гласа“, обясни тя.

Надежда Йорданова е категорична, че главният прокурор персонализира в себе си крайната отговорност на всички прокурори в България. "Ето защо ако има някакви съмнения, те трябва да бъдат проверени и разсеяни от човек, чието настоящо и бъдещо професионално развитие няма за зависят от главния прокурор“, допълни тя.

Според нея, ако законът мине и през второ четене в НС, Иван Гешев ще премине една обективна процедура по анализ на работата му. Но ако се появят съмнения за нарушения от негова страна, вероятно ще е необходимо време, за да се обособи списъка със съдиите и да се извърви цялата процедура.


Още по темата: общо новини по темата: 300
26.01.2024 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
14.07.2023 »
12.07.2023 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: