Над 1300 деца ще получат мечтана книга за Коледа от своите "магьосници"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:11 / 17.12.2021
976
1365 деца на възраст от 4 месеца до 18 години от цялата страна ще получат своята мечтана книга за Коледа. Това стана възможно благодарение на инициативата "Едно дете чака магия! Стани магьосник – подари му книга“, която се проведе от Национална мрежа за децата в рамките на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи с подкрепата на Експириън България.

Всяко пето дете в България няма книжки, подходящи за неговата възраст, а някои деца никога не са разгръщали книга. Затова Национална мрежа за децата провежда инициативата за втора поредна година със стремежа повече деца да се докоснат до вълшебния свят на четенето. Кампанията ще стане ежегодна, за да стимулира интереса към книгите и да подкрепи повече деца да имат своя библиотека. 

Само за 20 дни - от 25 ноември до 15 декември, в специално създадена платформа  и с помощта на организациите членове на Мрежа за децата бяха събрани желанията за конкретни заглавия на деца от цялата страна, които рядко получават книжки – от бедни семейства, преживели насилие, деца, които не живеят с родителите си. На тях се отзоваха "магьосници“ от България и света, които имаха възможност да изберат книга от списъка на сайта, да я купят и изпратят на детето, което я е пожелало. Напълно неочаквано, само в първите три дни на кампанията близо 900 желания бяха поети от желаещи да участват, а след приключването й стана ясно, че децата, които ще получат книжка, са два пъти повече от първото издание на инициативата.

Така през последните няколко седмици Пипи Дългото чорапче, разказите на Елин Пелин, приказки за принцеси, историята на българския футбол, енциклопедии, стихотворения, гатанки и много други интересни книги пътуват към децата, за да стигнат до тях за Коледа.

Национална мрежа за децата  е най-голямото българско обединение на граждански организации и активисти, които работят в полза на децата. Повече от 140 хиляди деца и над 76 хиляди семейства годишно получават подкрепа от организациите членове и професионалистите на Мрежата. www.nmd.bg.

 


Виж коментарите (0)

Още по темата (266):
13.12.2023 По случай празниците Vivacom отключва всичките си телевизионни канали до 18 януари
30.12.2022 Д-р Милена Любенова: Периодът около новата година е пренаситен с традиционни празници
28.12.2022 Вижте къде са едни от най-високите данъци в света
27.12.2022 300 деца участваха в "Моята коледна картичка до Дядо Коледа" в карловско
село
24.12.2022 Къде е домът на Дядо Коледа?
23.12.2022 Коледа в Норвегия - снежна приказка от детството
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).