ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
На вниманието на шофьорите: Десетки са отсечките на смъртта!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:19 / 18.09.2022Коментари (0)1514
©
Пияни и дрогирани шофьори – за съжаление те не са изключение, а все по-честа картина по пътищата на България. Въпреки, че държавата обяви война на джигитите, и тази седмица не липсваха инциденти. Някои от тях бяха куриозни. В същото време неправителствените организации постоянно алармират за рискови участъци. Над 90 са те, сочи анализът на Европейския център по транспортни политики.

Нито един първокласен път в България не може да покрие минималните нормативни изисквания. До това заключение стигат от Европейския център за транспортни политики. А в действителност войната по пътищата продължава и от Центъра поясняват, че отсечките, които крият потенциална опасност от инциденти, са над 90. Сред тях са пътя Русе - Бяла, Кресненското дефиле, отсечката край село Микре, АМ "Тракия" между Стара и Нова Загора, пътят София - Самоков и други.

Десетки са отсечките на смъртта, на които всекидневно стават катастрофи. Така години наред мрачната статистика продължава да се допълва от загубени животи на пътя. Най-пресният случай е жестока верижна катастрофа на пътя София – Самоков. Почти 2 седмици след катастрофата, следите на мястото вече са заличени. Инцидентът стана в района на Панчарево, когато автомобил навлиза в насрещното и ударя други две коли. При сблъсъка загинаха двама души - шофьорът на автомобила и 16-годишно момиче. След 4 операции, продължили повече от 12 часа, животът на 18-годишния Александър е вън от опасност.

Година след трагичната катастрофа в Айтос, при която загинаха баща и двете му деца, хората искат трафикът да бъде изведен през околовръстен път. Красимира Митева е инициатор на протести за обезопасяване на отсечката. По думите й за една година нищо не се е променило.

И докато едни чакат промяна в движението, други се надяват на възмездие. Гюлсум губи сина си и двете си внучета. Всяко ново преминаване през мястото връща спомените и болката й. "Нищо не се промени, какво ще се промени - само болка. Много обещаваха, но нищо не става. Да правят каквото трябва, за да не загиват другите хора, децата", призова жената.

Като отсечка на смъртта се прослави и Кресненското дефиле. Там властите отчитат спад на катастрофите. През изминалата година там са станали общо 55 инцидента, в които са загинали петима души, а 37 са били ранени. Три месеца и половина преди края на тази година в района има 17 катастрофи. А в борбата с войната по пътища се включиха и ограничителни колчета. Част от тях обаче не оцеляха дълго и бяха премахнати от вандали.

Друг опасен участък с концентрация на ПТП е на пътя София-Варна край ловешкото село Микре. От двете страни на пътя има бензиностанции и често шофьорите предприемат забранени маневри, за да излязат на първокласния път. При такъв случай миналата година загина семейство, а участник в инцидента беше тогавашния член на УС на АПИ проф. Олег Асенов, който заяви, че е пътник в автомобила. Преди месец, вероятно поради тази причина, на това място бяха поставени гумени ограничители за недопускането на  обратен завой. Въпреки това, тази маневра беше засечена от наш екип.

10-ма са загиналите от началото на годината в отсечката на смъртта между Русе и Бяла. През миналата година там са станали 138 катастрофи с 18 жертви. Радослав Иванов пътува по опасната отсечка почти всеки ден и обяснява, че дори и да спазва правилата, риск от инцидент винаги има заради несъобразителността на останалите шофьори и състоянието на пътя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: