ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мораториум за забрана на строеж на фотоволтаици искат от "Възраждане"
Автор: ИА Фокус 08:36 / 27.04.2023Коментари (2)2224
©
"Възраждане“ внесе в Народното събрание Проект на решение за мораториум върху промяна на предназначението на земеделски земи - държавна и общинска собственост, за изграждане на фотоволтаични паркове, съобщават от партията.

В решението се предлага спирането на изграждането на фотоволтаични паркове върху имоти с ниви, ливади и пасища (НЛП). Задължава в срок от три месеца Министъра на земеделието, околната среда и водите да изработи законодателство, което да определя реда на промяна на земеделските площи във фотоволтаични и до изработването на закон да бъде забранено отдаването на земя за изграждане на фотоволтаици.

В мотивите на Проекта на решение вносителите посочват, че тенденциозно, все повече "инвестиционни намерения" за изграждане на фотоволтаични паркове върху огромни терени, с начин на трайно ползване - ниви, пасища и гори, общинска или държавна собственост, биват одобрявани и изпълнявани. По неофициални данни, към настоящия момент в деловодствата на общините има чакащи преписки с намерения за изграждане на фотоволтаични централи върху над 40 000 декара земя, 99% от които общинска собственост. От една страна, при условие, че дните от годината, в които изкупните цени на енергийната борса са отрицателни, стават все повече, а в същото време произведената земеделска продукция на българския пазар е под 30%, този начин на отдаване и унищожаване на земеделска земя е недопустимо.

"Терените, от които принципно земеделските производители все повече се нуждаят, често се използват до последните дни преди да бъдат отдадени с решение на Общински съвет с учредено право на строеж. Обикновено това се случва в малки населени места и за огромни периоди от време, за които често не е упомената крайна дата. Без да бъде законно урегулирана, тази практика се превърна в процес, който води до унищожаване на големи площи земеделска земя, и в тази връзка внасяме предложение за мораториум за забрана на строеж на фотоволтаици, докато бъде изготвен такъв и процесите урегулирани.“ коментира Даниел Петров от "Възраждане“, който е един от авторите на внесения днес Проект на решение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
ще ви повярвам,когато бутнете мафиотските фецове вече изградени не/"законно"/ върху плодородна земя ...и облекчите /законово/присъединяването на обикновените домакинства и хора ,чрез микросистеми до 3-5 Кw . Всичко друго е зелена мафия !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: