Много лоша новина за грипната вълна тази година!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
19:59 / 16.09.2022
2888
Твърде вероятно е да има доста добре изразена грипна вълна тази година. Това каза в интервю за предаването пред Радио Пловдив професор Ива Христова, директор на Националния център  по заразни и паразитни болести преди откриването на Юбилейния конгрес на Българската асоциация по клинична микробиология.

Тя обясни, че в предходните две години грипната вълна е била възпрепятствана от нефармацевтичните мерки срещу Covid-19, като носенето на маски и спазването на дистанция, но сега те са оттеглени.

На форума, който ще се провежда в Пловдив, ще се дискутират новостите в микробиологичната и вирусологичната диагностика при инфекциите, насоки за превенция в очакване на поредната COVID-19 вълна, имунитет и имунна памет при инфекция със SARS-CoV-2 и след ваксинация. Професор Христова допълни, че една голяма част от населението се е срещнала с Covid-19. Това е свързано донякъде с вариант Омикрон, но и с обучението на нашата имунна система.

"Една голяма част от населението се е срещнала с вируса. И ние сме свидетели, че той протича по-леко. То е свързано с вариант Омикрон, но и с обучението на нашата имунна система. По-вероятно е да се нароят нови варианти на Омикрон, който протича по-леко, а и имаме създаден имунитет. Още повече, че имаме вече ваксини, които включват вариант Омикрон и те ще дават кръстосан имунитет“, каза още професор Христова.

Засега има слаб интерес към новите адаптирани ваксини за Омикрон, които ще се използват за бустер.

Това се обяснява с отшумяването на ковид вълната и ниската заболеваемост, която в повечето райони е 100 на 100 000 на 14 дневна база, каза още професор Христова. Тя допълни, че се очаква няколко месеца с ниска заболеваемост.

"Имайте предвид, че вирусът е респираторен. И със захлаждането на времето, е твърде вероятно да се увеличи заболеваемостта, но никой не може да каже кога ще стане. Тогава вече ще бъде силно наложително поставянето на ваксините и съм сигурна, че ще се повиши този интерес към тях“, каза още Христова.

Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).