ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Митрофанова: В България изпълняват поръчки на Запада като отменят всичко, свързано с Русия
Автор: Тереза Герова 11:10 / 30.08.2023Коментари (8)1630
©
Българските политици изпълняват поръчки от Запада, като се опитват да пренапишат историята и да отменят всичко свързано с Русия. Съответното мнение изрази руския посланик в страната ни Елеонора Митрофанова в интервю за ТАСС.

По думите й в София се опитват да ревизират събитията от Руско-турската война от 1877-1878 година, в резултат на която България получава независимост, и да променят Конституцията, като отменят държавния статут на Деня на Освобождението, който се чества на 3 март.

"Опитът за промяна на Конституцията - за преместване на националния празник в друг ден - е свързан с днешната конюнктура, опитът да се отмени Русия и всичко, което е свързано с нея. България сега се опитва да бъде в тренда на съвременния Запад. Вярвам че това, което се случва, е поръчков ентусиазъм, опит да се преформатира българското общество, да му се помогне да забрави историята си и в същото време да се отклони от обсъждането на наболелите проблеми, проблемите за изграждане на бъдещето“, изрази увереност руският посланик в България.

Митрофанова припомни, че през 90-те години на миналия век както Русия, така и други страни от бившия социалистически блок се опитаха да преразгледат собствената си история. В същото време, подчерта дипломатът, Руско-турската война "има специално място в историята както на Руската федерация, така и на България, което дава възможност за продължаване на сътрудничеството, въпреки политическа ситуация“.

В интервюто Митрофанова говори и за събитията, предшестващи освобождаването на България, които – според думите й – превръщат отношенията между народите на двете страни в "истински братски“.

"Сега можете да чуете от някои политици, че Русия е влязла във войната с Турция, само защото е искала да получи Проливите (Босфора и Дарданели). Искам веднага да подчертая, че това не е вярно. Както много точно каза един български учен, академик Георги Марков, "Руско-турската война е предизвикана от пепелта на Априлското въстание“. Най-големите умове на Русия - Достоевски, Толстой, Чехов - разбуниха общественото съзнание тогава, като се обявиха в защита на българите. И Александър II, който помнеше Кримската война и първоначално не беше склонен да воюва, реши да помогне, като написа в манифеста си, че руският народ ще спаси своите православни братя славяни“, обяснява Митрофанова в интервюто.

Дипломатът припомня и събитията от август 1877 година на връх Шипка, когато "руски войски и българските опълченци под командването на руските генерали Фьодор Радецки и Николай Столетов отблъскват яростните атаки на турските войски на Сюлейман паша и отвоюват прохода“.

"Битката при Шипка изигра решаваща роля в Освободителната война за независимостта на България. <...> И всичко това българският народ помни много добре. Струва ми се, че българите се отличават с изострено чувство за историческа памет , независимо от превратностите на времето, те изразяват признателността си към своите освободители.Това не се е променило в страната дори по време на комунистическия режим и днес Шипка продължава да е синоним на свободата, независимостта и суверенитета на България“, подчерта Митрофанова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Дърта кондукторка на спални вагони от руските железници. Да духа за да и се поопънат падналите бузки! Пошла на**й!!!
+2
 
 
Русия няма ли приоритети? - Мисля, че всеки има приоритети! Но трябва да е лоялен да си каже!
+2
 
 
Само да напомня на тази куха крава ,че Независимостта ни е на 22 септември и ако се хващаме за тази дата ,не разбирам ,защото тя да е официален ,а 3 март национален. 3 март 1878г.е денят в който УЖ получават по вашия фалшив договор независимост Сърбия ,Черна гора и Румъния. Обаче те никак не го празнуват. Никакъв специален ден не им е. Явно само България забелязвате :))) В България имаме национални и официални празници. И на двете се почива. Никой няма да изключи 3 март от държавните празници ако го приравнят в Официален празник ,както 6 септември и 22 септември. Аааа и 24 май. Всъщност затова се предлага национален да е 24 май. За да се елиминира фаворизирането от една ЧУЖДА държава на един празник и дата. Това е Русия. 6 и 22 Септември са си чисто български дати и дела в историята ни. А 24 май няма нищо общо с политиката. Това е датата символ преди вашата Русия да пропише на тази азбука ,символ на 500г.оцеляване без вас. Разбира се ,че ще цитирате академик Марков ,но и професор Пантев да споменете ,на нас ни е ясно ,че те са се дупили в Маскве преди да разправят за ролята ви. Попитайте ги тези титуловани историчари къде бяхте 1829г.да ни освободите или тогава бяхте заети да си уреждате населението на Бесарабия. За всичките ви войни с Османската империя до 1877г.никога не сте гледали на нас ,като братя християни и не сте жадували свободата ни. Всеки път войните се водят на земи населени с българи ,а след като офейкате ,разрухата остава за местните. Хранят ви ,поят ви ,бият се с вас и после ДоСвидания. Който е наивен ,го замъкнете с вас ,който не иска с вас ,бяга в Мала Азия в гръцки общности. Който е оставал тук или е бил асимилиран или подтискан до дупка. Обезбългаряването на населението е било след всяка война факт. И тази свиня ,започнала да реве за войната 1877/78г. А къде бяхте преди това ? Сметкаджии. Затова ви се разпада кочината на всеки 80г.и повлича и други. Исторически измекяри.Запада ни бил поръчвал. Ама ние сме в Европа ако не сте забелязала. Като гледам Сърбия на която вие и поръчвате ,събра се под една круша.
+2
 
 
Още в първото изречение лъже кикимората! В резултат на руско-турската война, България НЕ получава Независимост, а става васално на Турция Княжество, с руски губернатор начело!!! Независимост обявяваме през 1908 година на 22 септември!!! Никой не иска да изтрие паметниците посветени на руснаците загинали у нас по време на Поредната руско-турска война!!! Това което искаме е да Няма Монументи на съветската Окупационна армия, окупирала България на 9 септември!!! Отвратителна персона!!!
+3
 
 
Корумпирали сте половин Европа и 50 процента от Българските така наречени политици,включителнои Президента избран с Руски копейки1
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: