Министър обеща комфортно пътуване за 3 часа от София до Бургас с влак

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
12:51 / 09.07.2019
5577
"Работим сериозно по отношение на всички фактори, които водят до източването на БДЖ. Въвеждат се нови системи за контрол и наблюдение. В тестови период е новата билетоиздаваща система, т.е. оттук-нататък ще могат да се закупуват билети онлайн, което ще намали възможността да се купуват превозни документи без каквато и да е отчетност, каквито практики имаме". Това каза министърът на транспорта Росен Желязков в ефира на "Здравей, България" по Нова тв.

Министърът потвърди, че до 2023 г. ще бъде изградена линията София-Бургас. До края на годината ще започне и процедурата за нови мотрисни влакове.

"С инфраструктурните промени в БДЖ не само ще се пътува за 3 часа до Бургас, а ще се пътува много по-комфортно, по-чисто и по-достъпно. НКЖИ изпълнява всички проекти, които са релевантни към трасето София-Бургас. Те са на различни лотове – София-Елин Пелин, Елин Пелин-Костенец, Костенец-Септември, Пловдив- Бургас и т.н. В различна фаза на изпълнение са. Има изградени участъци, има и такива, които още са в процес на изграждане с висока степен на изпълнимост и други, които, заради обжалвания в съда, се очаква да приключат до края на септември. Лимитът на програмния период за изграждането на железопътната инфраструктура в тези участъци е до края на 2023 г. От страна на подвижния състав, което е ангажимент на "БДЖ – Пътнически превози": до края на тази година започва процедурата за доставянето на нови мотрисни влакове, а в момента се водят интензивни преговори с "Шкода" за модернизация на съществуващите локомотиви, така че да се достигне тяхната оптимална скорост от 160 км/ч.

Разговаряме с "Дойче банк" за нови вагони. Става въпрос за вагони втора употреба, които се използват в немските железници, защото един пътнически вагон от немските железници излиза по-евтино от ремонта на съществуващ български влак. Средната цена за една седалка във влак е 25 хил. евро. Нашата амбиция е да осигурим 4000 нови седалки", обясни Желязков.

По думите му железниците са най-екологичният, най-ефективният и в бъдеще най-финансираният и субсидиран транспорт, който ще бъде развиван и като европейска политика.

Не се очаква радикална промяна в тарифите за този тип превоз, каза още министърът. "В рамките на 3-годишната бюджетна прогноза субсидията към БДЖ няма да търпи радикална промяна и затова се разчита на по-добрата усвояемост на европейските средства. За новия програмен период ще се търсят варианти за субсидиране и финансиране за тяговия състав - също с европейско финансиране", добави Желязков.

Той коментира и случая със задържан български бус в Германия с 66 неизправности, който според документите от техническия преглед е бил пригоден за управление. "Следващата седмица очакваме информация за случая от колегите от Германия. Това надали е изолиран случай. Затова и контролът върху пунктовете за годишни технически прегледи се затяга. В момента има производства за отнемане на 17 разрешителни", обяви министърът.

"На обществено обсъждане е подложен законопроект за пътните превозни средства, където по съвсем различен начин ще бъдат ангажирани и регулаторната, и сертификационната дейност на тези пунктове, вкл. и на сервизите. Важно е да има по-малка човешка намеса. Затова информационните системи, които се изграждат и ще бъдат интегрирани една с друга няма да допускат човешка намеса и няма да има възможност да се договаря привидна изправност на превозно средство", обясни министърът и уточни, че вероятно през есента ще влезе законът в Народното събрание. 

По отношение на концесията на Летище София транспортния министър обясни, че до 12 юли трябва да приключи работата на комисията. "След това ще дам оценка по законосъобразност и комисията ще се произнесе. При всички случаи ще е преди да тръгна за Брюксел, където ще имам разговор с новите колеги по пакета "Мобилност". За да има успех по исканията срещу него, трябва да се привлекат още страни, коментира още Желязков.

Виж коментарите (8)

Още по темата (45):
14.03.2024 Стартираха строителните дейности на два нови пътни надлеза в междугарието Маноле - Белозем по жп линията Пловдив - Бургас
15.02.2023 Заради рехабилитацията на линията Пловдив-Бургас НКЖИ получи 48 имота
13.02.2023 Модернизираното жп трасе между Пловдив и Бургас ще е готово през 2024
година
28.09.2022 Изграждат 2 нови надлеза по жп линията Пловдив-Бургас
20.04.2022 Отчуждиха частни имоти за изграждането на надлези за жп участък
Пловдив-Бургас
09.02.2022 Отчуждават се имоти за изграждане на пътен надлез над жп участъка Пловдив - Бургас
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).