ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Стойчева: Източна Европа може да бъде лидер в сферата на дълбоките технологични иновации
Автор: ИА Фокус 21:03 / 04.08.2023Коментари (0)1490
©
Министрите на иновациите на България и Румъния обсъдиха меморандум за сътрудничество в сферите на иновациите, дигитализацията, стартъп екосистемата, цифровата свързаност и научните изследвания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.  

Източна Европа може да бъде лидер в сферата на дълбоките технологични иновации и така да повиши конкурентоспособността на Европа като цяло. Това може да се случи и чрез културата и историческо наследство. В съответствие с новата Европейска програма за иновации, предвиждаме създаването и свързването на регионални иновационни долини на основата на стратегическите предимства на регионите и тяхната специализация. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на международния форум за значението на финансовото включване и дигиталната трансформация в румънския град Клуж-Напока.

Основният фокус на събитието е образованието и обучението за насърчаване на икономическия растеж, иновациите и създаването на работни места. Във форума участват още Богдан Иван, министърът на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния, министърът на финансите на Румъния Марсел Болош, Емил Бок, кмет на Клуж-Напока, Алфред Симонис, председател на Камарата на депутатите в Румъния, Мария Мец, главен изпълнителен директор на NTT DATA Румъния и др.

Министър Стойчева подчерта, че партньорството между дълбоките технологични иновационни долини във Варна и Клуж може да е пример за свързаност за Европа. Усилията в тази насока трябва да бъдат подкрепени с всички средства на местно и национално ниво, чрез използване на финансови и нефинансови инструменти, от хората, бизнеса и правителствата. "Както във Варна, така и тук, в Клуж, видях как моделът на отворените иновации се прилага на практика – академичната общност и нейният капацитет за научноизследователска и развойна дейност, бизнесът, стартъп компаниите, общността и правителството работят заедно. В такава среда дълбоките технологични иновации процъфтяват и създават решения с успешна комерсиализация и силно въздействие", заяви министър Стойчева.

Министър Стойчева участва в дискусията за дигитализацията на финансовите инструменти заедно с министъра на финансите на Румъния Марсел Болош. Фокусът на панела е значението на финансовата грамотност и ролята на образованието и ученето през целия живот.

Стойчева коментира динамичното развитие на предприемаческата екосистема и финтех сектора в България. "Предоставяме финансова подкрепа на иновативни финтех стартиращи компании, за да комерсиализират успешно своите продукти, както чрез дялови, така и чрез дългови финансови инструменти, изпълнявани от Фонд на фондовете, Европейския инвестиционен фонд и Българската банка за развитие. Предлагаме и схеми за безвъзмездни средства за чисти иновации и научноизследователска и развойна дейност. Поставяме силен фокус върху инвестициите за дигитализация на финансовия сектор", обясни министър Стойчева.

"Министерството на иновациите и растежа също така ще работи за повишаване на финансовата грамотност на гражданите, чрез съвместни законодателни мерки с Министерството на образованието и науката", каза още тя.

В рамките на форума Стойчева проведе работна среща с министъра на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Богдан Иван. Двамата обсъдиха проект на меморандум за сътрудничество в сферите на иновациите, дигитализацията, стартъп екосистемата, развитието на високите технологии, цифровата свързаност и научните изследвания, както и създаването и развитието на стартъп компании и стартъп екосистема в България и Румъния.

Меморандумът ще насърчи сътрудничеството между двете държави в областта на дълбокотехнологичните иновации, дигитализацията, високите технологии и цифровата свързаност, комерсиализирането на резултатите от научноизследователски проекти на пазара на ЕС и на световния пазар, трансфера на знания и технологии. Целта е чрез иновации, насочени към цифровата трансформация на бизнеса, да се осигури икономически растеж на страните.

Министрите на иновациите набелязаха и конкретните стъпки, с които да започне сътрудничество между България и Румъния с фокус върху иновациите в дълбоките технологии.


Още по темата: общо новини по темата: 942
08.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: