ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Никола Стоянов: Можем да изнасяме ток срещу природен газ от Азербайджан
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:40 / 11.09.2022Коментари (2)1063
© БНТ
Ток от България срещу газ с Азербайджан - такава договорка е била направена по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Баку. В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът каза, че при такава схема - бартер газ срещу ток, би могло да получим количества през следващите 4-5 месеца, когато ни е най-нужно през зимата.

"Те произвеждат електричество само от газ, а ние сме голям производител на електроенергия, изнасяме и имаме свръхпроизводство. Съществува тази възможност, потвърдена е принципно - ако ние може да им предоставяме ток, а те вместо да произвеждат този ток, газта, която спестяват да ни я дадат на нас", обясни Никола Стоянов - министър на икономиката и индустрията.

Няколко са били основните акценти по време на визитата в Баку, съобщи Стоянов и допълни, че първият е свързан с напредъка по интерконектора с южния газов коридор.

"Имаме сериозна увереност, че от 1 октомври тази газова връзка ще тръгне. Азербайджанската страна потвърди, че може да се разчита на изпълнението на договора, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно в пълен обем", каза още Никола Стоянов.

На второ място, в дългосрочен план предстои разширение на южния газов коридор и до 3-4 г. трябва да заработи това разширение, което означава, че може да получаваме от Азербайджан още 1 милиард куб. метра газ годишно, подчерта министърът.

"Те ни предложиха като традиционен партньор да ни запазят от разширението малка част. Това означава, че ще имаме 2 милиарда куб. метра годишно с дългосрочни договори с Азербайджан, а нашето потребление е около 3,5 милиарда годишно, което означава близо 60%. Експерти от Министерството на енергетиката ще продължат разговорите с Азербайджан, предстоят преговори за цена, количества, от кога точно и т.н. Важното е ние от сега да заявим тези количества", обясни министър Стоянов.

Трета основна тема по време на разговорите в Баку е била евентуалната възможност да получим още тази зима допълнителни количества газ.

"Преговаря се и с "Газпром", но никой не знае какво ще стане и затова се търсят възможности да се подсигури газ за българския бизнес и гражданите. Търсят се възможности от къде да дойдат още количества за зимата, но проблемът е, че всички държави търсят и Азербайджан са под голям натиск", посочи Никола Стоянов.


Още по темата: общо новини по темата: 981
22.02.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
14.11.2022 »
предишна страница [ 1/164 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.09.2022 г.
0
 
 
По кой далекопровод бе калинко проста !? Като си прост и невеж поне хвани някой ,който да ти обясни ,че тока не върви по тръба и не се кара в буркани или бидони. Айде газта разбрахме ,от Баку чрез газопровода ТАП ще стигне до Комотини и от там в България....ама тока по кой далекопровод ще го закараш. Подводна връзка нямаме все още до Грузия. През Турция за да мине ,трябва турците да имат връзка с Грузия и от там с Баку ,щото директно от Турция за Азейбарджан вариант няма. Та едни такива технически въпроси ме вълнуват и просто ми е чудно...как избират такива ГАЛФОНИ за министри. Той не е прост,той е много прост и невеж пък с такава увереност плещи глупости все едно си вярва. ба*ти Радевските кретени. Имали сме свръхпроизводство на ток. Имаме свръхТъпанари за министри. Произвеждаш повече ток от колкото потребяваш ,когато има заявки и търсене извън България. СвръхГлупаци имаме за министри.
Aнонимен
на 11.09.2022 г.
0
 
 
Чувствам се обратно в комунизма. Братският съветски народ ще подари на България Цимент за да може България да подари оръжия на Братските Африкански държави.Ще подари танкер петрол срещу безплатни почивки и хранителна продукция.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: