ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Гечев: От следващата седмица земеделците могат да кандидатстват за държавната помощ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:43 / 26.08.2022Коментари (0)955
© Министерство на земеделието
От Министерство на земеделието съобщиха, че приемът по Временната рамка за преодоляване на последствията от войната в Украйна ще започне следващата седмица. Тогава ще стартира и подаването на документите за отстъпката за газьола. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по време на Консултативния съвет по животновъдство. Той уточни, че разпределението на средствата ще се прави на база данни за стопаните от 2022 г., с което се цели да се стъпи на най-актуална информация. По думите му след това всички данни трябва да бъдат обработени, а плащанията ще започнат, когато всички досиета бъдат прегледани.

Аграрният министър съобщи още, че се очаква днес в рамките на заседанието на УС на Държавен фонд "Земеделие“ да се вземе решение колко дни да бъде кандидатстването. Той припомни, че в деня, когато Европейската комисия нотифицира помощта, бе прието и постановлението на Министерския съвет за осигуряване на допълнителни средства към бюджета на ДФЗ.

"Държавните институции ще направят всичко възможно, за да се оптимизира работата, защото знаем колко е важно в тази трудна година земеделците да бъдат подкрепени“, каза министърът.

Основна тема на Консултативния съвет бе работата по Стратегическия план. Министър Гечев припомни, че има немалко коментари по него и предстоят срещи по различните мерки. "В следващите седмици ще работим приоритетно по Плана, като преди изпращането му ще проведем и Тематична работна група“, информира той. И разясни, че трябва да се изчистят някои екологични схеми, като се води активен диалог с Министерството на околната среда и водите за обсъждане на проблемите в защитените територии.

"Готови сме да изработим законовите рамки, нужни за прилагане на Стратегическия план“, обясни министър Гечев. Той уточни, че има хипотеза Първи и Втори стълб да бъдат внесени поотделно, но се работи целенасочено за изпращането му в цялост.Според него е нужно след утвърждаване на Стратегическия план бързо да се изработят всички мерки и да има график за приема, за да имат фермерите поне 6-7 месеца да се подготвят.

Земеделският министър отбеляза, че през ноември и декември трябва да има цялостна информационна кампания по мерките. "Надявам се при реализацията й да работим в тясно сътрудничество с Вас, за да може на разбираем език да достигнем до възможно най-широк кръг от хора“, заяви министърът пред участниците.

По време на срещата стана ясно, че до дни ще бъде възстановена дейността на ВетИС. Членовете на Консултативния съвет подчертаха, че неработещата система им създава редица затруднения и допълниха, че би било добре някой да понесе отговорност за това.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: