ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министерството на туризма проведе двустранни срещи в рамките на Шестата глобална конференция за винен туризъм 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:28 / 22.09.2022Коментари (0)905
© Министерство на туризма
Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе редица двустранни срещи в рамките на Шестата глобална конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм към ООН в Алба, Италия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Министър Димитров проведе среща с домакина - министърът на туризма на Италианската република Масимо Караваля. В рамките на разговора беше дискутирана важността на туристическата индустрия за икономиките на двете страни. Италия е трети най-значим търговски партньор на България в ЕС и важна дестинация за входящ туризъм, посочи г-н Димитров. Той информира колегата си, че над 250 хиляди италианци са посетили България преди пандемията, а за първото полугодие на 2022 техният брой е близо 60 хиляди. Министър Димитров акцентира върху възможността двете страни да работят за укрепването на кадровото обезпечаване на сектора.

Студентите, заетите в туризма, академичните среди са сред най-добрите посланици на сектора, изтъкна министър Димитров. Трябва да се използва капацитетът на програми като Еразъм плюс в този аспект при съвместната работа в университетите и обмена на студенти, декларира той. Беше изразена готовност за създаване на работни групи и споделяне на опит между двете държави.

Министърът подчерта факта, че след Италия и Гърция, България е третата страна в Европа по брой културни и археологически артефакти и може да използва богатия опит на домакините при сътрудничеството между двете страни за развитие на културния туризъм у нас. Той изрази готовността на екипа на Министерството на туризма да работи с колегите си от Италия по общи проекти и инициативи в рамките на формати като ЕК, СОТ, ОИСР и др.

От своя страна министър Караваля посочи, че е важно двете държави да се промотират съвместно на далечните дестинации като САЩ, Япония, Южна Корея, Австралия и др., тъй като за тях ние представляваме Европа. Той изрази готовността на представителите на частните и държавните институции в сектора, например Италианският национален борд по туризъм, да си сътрудничат с българските си колеги. На срещата министър Караваля поиска подкрепата на България за кандидатурата на Италия да е домакин на Експо 2030.

По време на форума министър Димитров обсъди възможностите за по-активно сътрудничество в туризма и със сръбския си колега Татяна Матич, като акцентът бе поставен върху трансграничното сътрудничество. Двамата изразиха задоволство от отличното взаимодействие между София и Белград. Преди това българският заместник-министър проф. Мариела Модева, която е част от делегацията в конференцията, проведе официална среща със сръбския министър на търговията, туризма и телекомуникациите Татяна Матич.

Проф. Модева изтъкна, че е важно двете страни да продължат да работят под мотото “Балканите - сигурна дестинация за туризъм" и подчерта, че традиционно Сърбия трайно е в челната десетка на топ пазарите в туризма за България. И двете страни изразиха готовност да работят по съвместни трансгранични проекти в областта на туризма. Проф. Модева отправи покана към министър Матич и делегация от Сърбия да участват в 68-то заседание на Регионална комисия Европа на СОТ, което ще се проведе в България догодина. Беше подчертано доброто сътрудничество и значението на съвместните платформи на взаимодействие между страните като СОТ, организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, Дунавската стратегия на ЕС и др.

Като благодатно поле на взаимодействие бяха посочени взаимните участия в изложения, панаири и други подобни прояви. Сръбската страна покани България да се включи към общи винени маршрути между Албания, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Румъния, като по този начин се даде възможност да се развиват различни съвместни трансгранични проекти. За Сърбия е важно да имат добри отношения със съседите си, подчерта Матич и заяви: “Нашите връзки са традиционно добри, имаме много общи интереси в сферата на туризма с България".

Друга ключова среща бе тази на министър Димитров с представителите на Гърция и заместник-министъра София Захараки.

Той я поздрави за забележителното възстановяване на туристическата индустрия на южната ни съседка след COVID пандемията. Изключително сме доволни да регистрираме над три пъти повече гръцки туристи в България през 2022 г. в сравнение с миналата, отбеляза министър Димитров. Той подчерта, че “България и Гърция не са истински конкуренти, тъй като нашите туристически продукти са много различни и специфични за всяка от страните. Има много, което бихме могли да научим един от друг", подчерта министър Димитров. И допълни, че можем да започнем да мислим за общ Балкански продукт, обща реклама и промотиране на общата ни Балканска дестинация. “Трябва да действаме като обединен фронт", заяви и София Захараки. Тя сподели успешни практики при пост-COVID възстановяването на местната индустрия в сектора, такива, свързани с рекламата, ролята на бизнеса и държавата и структурирането на дейностите във връзка с нея, използването на ваучери за туризъм и др.

Захараки сподели, че Гърция подготвя мащабни инфраструктурни проекти, за да се подобри трафикът през общата ни граница. С българския министър обмениха информация, обсъждайки потенциала на нови форми за туризъм и сътрудничество, като поклонническия и религиозен туризъм, който сериозно се развива в южната ни съседка или гастрономията и пътуванията в тази връзка. Двамата подчертаха, че културният туризъм е много важен и за двете страни, а София има сериозен потенциал да бъде част и от гурме картата, привличайки гости за кратки градски пътувания. София Захараки сподели добрите впечатления на много нейни сънародници, останали приятно изненадани от бързия прогрес и положителни промени, които са забелязали в българската столица.

В неформалната атмосфера на форума министър Димитров проведе срещи и с колегите си, които отговарят за туризма, в Португалия, Грузия и Сан Марино, както и с министъра на културата на Молдова. Част от тях се отзоваха на поканата на министър Димитров да посетят България за планираната в края на октомври конференция на тема дигитализацията в туризма.

Министър Илин Димитров е в Алба по покана на генералния секретар на СОТ към ООН (UNWTO) Зураб Пололикашвили. "С него имаме чудесен диалог и обсъдихме създаването на учебен център с бранда на UNWTO ACADEMY. Имаме нужда от повишаване качеството на обслужването ни и това е част от пътя", коментира министър Димитров, който разговаря неформално с него.

Във връзка с темата на Шестата глобална конференция за винен туризъм в Алба министър Илин Димитров даде специално интервю за италианската телевизия. По думите му България има древни традиции в производството на вино, но за мнозина остава изненада и затова има още много работа по промотирането на този вид туризъм у нас, за да заеме страната ни мястото, което й се полага.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: