Матура 2011 роди нови думи сред зрелостниците

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (21)
09:36 / 03.06.2011
20127
Зрелостниците започнаха да си измислят нови думи, за да се покажат по-знаещи на матурата. Сред умотворенията са мозъкоразвиващ, дяволист и еризуст и др. Тенденцията отбелязаха проверяващи преподаватели ден преди официалното представяне на резултатите днес. В стремежа си да се сетят за зазубрените термини от частните уроци зрелостниците сами си съставяли сложни, но безсмислени словесни конструкции.

Думата "мозъкоразвиващи" бие рекордите по популярност в учителските среди. "Книгите са мозъкоразвиващи!". До бляскавата мисъл достигнал зрелостник след дългото премисляне какво да напише в заключението на есето си върху стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев, разказаха изумени преподаватели по литература.

Три нови термина може да заимства литературната критика от абитуриентите, според които Далчев е назован "дяволист", "ерузист" и "вещник".

От контекста излиза, че първите две думи са нови вариации на често срещаните в анализите диаболист и ерудит, а третата обозначава творчеството за света на предметите.

Нововъведенията в българския език не спират дотук. Задачата за резюме на текст за делфинариума във Варна провокирал един от дванайсетокласниците да нарече делфините "надарени с интелектност"

Вместо внушителна сградата на делфинариума е описана като "внушаваща" и "стъклен клуб". В откъсите за работното време на делфинариума се родил необичаен за животните глагол: "делфините разпускат всеки понеделник".

Зрелостниците показали невиждана загриженост към Атанас Далчев в последната задача на матурата. В творчеството на абитуриентите масово изниквали съвети за справяне с депресията, което направило впечатление на оценителите. От есетата на матурата учителите си записали следната препоръка: "Далчев, вместо да чете по цял ден, можеше да закуси, да почете малко, след това да излезе навън да се види с приятели."

"Далчев е много нещастен. От четене е нямал време да има любима, да се ожени, да създаде семейство и деца. Не е късно да се вземе в ръце и да оправи живота си, не да се оплаква", смятат учениците. Други заключения върху депресивните състояния са далеч по-категорични: "Далчев не трябва да се оплаква така, а да види как да излезе от депресията - с писане и четене явно не става!".

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (21)

Още по темата (13):
29.07.2011 Просветното министерство: Матурите – на 21 и 23 май
11.07.2011 Започва подаването на документи за трето класиране на седмокласниците
04.07.2011 Започва записване в елитните гимназии след второ класиране
10.06.2011 241 седмокласници с шестици по български, 132 отличници по математика
05.06.2011 Поощряват с бонус точки бисерите на матурата
03.06.2011 Представят резултатите от зрелостните изпити
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).