ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Масово панелните блокове у нас се рушат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:58 / 03.06.2014Коментари (10)9331
© Impact Press Group
Масово панелните блокове у нас се рушат. Падащи мазилки, пукнатини в конструкциите и рушащи се козирки са само част от проблемите, които се появяват в тези постройки. 50 години след строителството на панелните комплекси, експерти предупреждават за пропуквания в старите сгради. Близо 2 милиона българи живеят в стари панелни жилища.

Няма данни обаче колко от тях са опасни. В един от най-старите панелни блокове в София - в квартал "Надежда", има нужда от спешни ремонти - защото има падащи мазилки и пукнатини в самите конструкции на панелите. Над 95% от жилищата са в частни ръце и именно собствениците трябва да се погрижат за укрепването на конструкциите в блоковете, в които живеят.

На 4 май част от балкона на апартамент се срутва в панелен блок в Шумен. 12 май - Отломка от фасада полита от 5-я етаж и едва не убива жена в Бургас. 21 май - Панел от жилищен блок в Лом се отцепва от последния етаж и помита долната тераса. 1 юни - Огромна плоча полита от върха на блок в Бургас и се разбива пред входа. Десетки инциденти - един проблем.

"Металът на връзките корозира и поради тази причина се случва нещо да се откачи, да падне, което застрашава цялата конструкция на сградата и може да се окаже фатално за човек, който минава пред блока", казва експертът по стоманенобетонни конструкции инж. Йордан Милев.

"Сериозни проблеми могат да излязат и много скоро - в зависимост от качеството, с което са направени", допълва арх. Влади Калинов от отдел "Контрол по строителството" в Столична община.

Строителството на панелни блокове започва в началото на 60-те години на миналия век. Сега тези жилища са близо 711 000, като 200 хиляди от тях са в София.

Иван Павлов се нанася в блок в квартал "Надежда" през 1964-та - месеци след като е построен. От няколко години половината блок е в пукнатини.

"В един момент се чу един трясък и се отцепи секция от блока. Започнаха да падат част от панелите. Дали ще бъдат козирки или нещо друго, започнаха да си показват своите недостатъци", споделя Павлов.

Конструкторите очакват сериозните проблеми при панелните жилища да започнат до десетина години, когато повечето сглобяеми блокове ще станат 50-годишни. Именно толкова е средният живот на една панелка.

"След като мине този експлоатационен срок сградата трябва да бъде обследвана сериозно конструктивно и усилено възстановена. Това не означава, че животът й свършва, но трябва да се вземат мерки - както при по-възрастен човек трябва да му се следи здравето", категоричен е Милев.

Проблемът е, че собствениците на панелките трудно се споразумяват за саниране.

"Всяка къща се нужда от непрекъсната поддръжка - няма случаи, в който 50 години да оставиш една сграда и после да тръгнеш да запълваш пукнатини", смята арх. Влади Калинов от отдел "Контрол по строителството" в Столична община.

Затова за всеки блок трябва да се изготви технически паспорт, който да посочи какви мерки да се предприемат, за да може жилището ни да "живее" възможно най-дълго.

Източник: Нова тв








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Лошото е, че не се упражнява контрол и над новото строителство. Реално оставаме без алтернатива - където и да живеем (освен, ако не сме си го построили сами), ще сме изложени на риск.
+2
 
 
СЪВСЕМ ЩЕ СЕ РАЗПАДНАТ НАЛИ ДЪРЖАВАТА АБДИКИРА ОТ ЗАКОННОТО СИ ПРАВО ДА УПРАЖНЯВА ЗАКОНА ЗА ПРОМЯНА СТРУКТОРАТА И ЦЕЛОСТТА НА ТЕЗИ СГРАДИ И ВСЕКИ КЪРТИ СТЕНИ, КАКТО МИ ГЛАВАТА РОДИ!
Aнонимен
на 03.06.2014 г.
+3
 
 
А колко ще е животът на новото строителство? И с него се случват вече такива неприятни случки, и то със сгради на не повече от 5-10 години. Къде да живеем? Хайде и държавата да се намеси малко с контролните си функции. Пускат в експлоатация сгради, които са като от кибритени клечки, после ни плашат, че всички панелки падали. Ами какво да правим? Освен да хващане към Германия, където се упражнява ефективен контрол и е много по-малко вероятно да си дадеш парите за гробница!
+2
 
 
Всяко жилище трябва да се поддържа непрекъснато. В блоковете това е трудно защото хората не могат да се съгласят как, какво и кой да го прави. Ако си в къща само финансинарето е проблем, не зависиш от никого. БГ е малка държава и слабо населена. Учудвам се защо хората се бутат в блокове (мечта или печалба е 'апартамент') - 60 -70 кв. м. без градина, като бройлери. В същоте време извън големите градове (но не толкова далече) има чудесни имоти (или парцели с възможност за строеж) с къщи на приемливи цени, с градини, гаражи ....
Aнонимен
на 03.06.2014 г.
+5
 
 
Новите имоти на псевдо предприемачите-строители застояват и избират да дискредитират панелното строителство, обаче един лек ремонт на панелка не може да се сравнява с новите кутийки с всевъзможни форми, които още на втората година се нуждаят от спешни ремонти ... а има да се плащат кредити и ипотеки ...
+9
 
 
Допълнително, тряскат се и рушат вътрешни стени, виждал съм как в блокове, където има партерен (под първи жилищен) етаж се кърти, престроява, пристроява, променят инсталации и какво ли още не. Кой, как и защо дава тези разрешения, не е ясно. Никнат магазини, магазинчета, заведения, фитнес-зали и така нататък
+5
 
 
Тя държавата за последната година се срина ......къде са програмите от Европа за енергиина ефективност за саниране на жилищата.....СПРЕНИ СА ЗАРАДИ КРАДЛИВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БСП ДПС АТАКА И ББЦ(ВЕЧЕ)!!!!!
+2
 
 
ааа чул;у се трясък, гледай друго да не се чуе...само ядете и пиете, два лева за поддръжка не давате...само от цигари на година и сте готови със санирането
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: