ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мартин, който храни бедните хора на София: Пожелавам на цялото българско общество да стане човек с главно "Ч"
Автор: ИА Фокус 14:57 / 15.04.2023Коментари (0)2539
© Facebook
Вече 7 години едни забравени хора си имат своя Мартин. Човекът, който храни бедните на София – така го наричат. Той ги храни ежедневно, изслушва ги, лекува телата и душите им. Цялото му име е Мартин Мартинов. Прави го в делник и в празник, независимо от всичко и всички. Защото и за бедните има Великден.

На 15 април, в навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден, не просто събота, а Велика събота, от 13 часа кампания "Подай ръка – храна за хора без дом" и кампания "Великден за бедните" на движение "Системата ни убива" се обединяват и ще се проведат пред Народното събрание.

Вероятно се питате какво сърце трябва да има човек, за да се занимава толкова дълго време с тази нелека задача.

"Сърце на Човек", отговаря Мартин.

"През всички години хората се изгубиха – изгубиха и сърцата си, и душите си. Избрах да помагам на бедните, защото те са работили за тази държава, дали са своя принос, дали са всичко от себе си, но по неведоми пътища са стигнали до улицата. Това са бездомни хора и възрастни в нужда", разказа той в предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус".

"На Великден никой не направи нито едно дарение за тези хора. За четири агнета дадох 1200 лева. За кой нормален човек е по-силно това", пита Мартинов.

С тези агнета на 15 април той ще нахрани бездомните хора пред Народното събрание: "Днес ще раздадем агнешко, дроб сарма, великденски яйца, козунак, хляб и някакъв десерт".

"Тези хора не са невидими"

На въпрос защо точно пред парламента, Мартинов обяснява: "Защото се надявам да подсетим новите управляващи, че тези хора са там, съществуват и не са невидими. Като влязат в парламента, новите управляващи дават клетва, че ще служат на народа си. Да вземат най-накрая да започнат да служат на този народ, да обърнат внимание на тези хора".

Помощ не получава и от институциите: "Te са по-абдикирали от управляващите. Получаваме дарения от обикновени граждани. Допреди пандемията даренията бяха много. След пандемията това е кауза пердута. Тези хора са едни от нас, но никой не отваря сърцето си за тях. Всички минават покрай тези хора, поглеждат ги и извъртат главата си, без да осъзнаят, че утре те могат да бъдат на тяхното място – и аз, и вие и всеки от нас".

В очите на бедните хора на София Мартин Мартинов вижда обида и унижение: "Има много известни хора, които идват при мен. Много известни хора, които са дали принос за държавата и културата, накрая няма кой да ги погледне. Но това изобщо не ме учудва, ако се сетим как умря Емил Димитров. Ани Павлова, която изпя "Пътнико свиден, пътнико млад" идва на моята опашка. Това допустимо ли е за една държава? И ако това не е резил за държавата, за кого е резил? Това не е срамота за нея, срамота е за цялата нация".

"Тези хора са забравени заради безхаберието на управляващите и на институциите, които мислят само за себе си – колко повече да си напълнят чувалите и дюшеците, сякаш ще живеят 10 живота. Всичко е преходно", споделя благодетелят.

"До преди година и половина-две мислех, че у нас все още има добри хора и че нещата могат да бъдат спасени. Сега обаче, виждайки какво се случва, съм много обезнадежден. Човекът е станал такъв, че не се радва за нищо – като види, че си добре – започва да те плюе, като види, че си зле – започва да се укорява. Може ли българският пенсионер на 70 години да търси втора работа", пита Мартинов.

"Имам двама души от БАН на опашката, имам медицинска сестра от Александровска болница на опашката, имам балерина на опашката. Това са нещата от живота и те трябва да ни съпътстват всеки ден, не само по празници. Тези хора съществуват, те не са предмети, а са живи хора", добавя Мартин.

Човек с главно "Ч"

Вече седем години той заспива вечер с усмивка. Питаме го и днес ли е така: "Да, с усмивка заради тях, защото съм бил с тях, знам проблемите и имената им. Вечер затварям очите си спокойно, защото знам, че поне са сити. Аз не мога да им дам подслон, това не са 2-3 души. Става въпрос за много хора всеки със своите проблеми".

"Пожелавам на цялото българско общество да стане човек с главно "Ч". Не е нужно да правиш много, за да си помогнал. Не е важно колко и кога, въпросът е да има разбирателство, състрадателност и отзивчивост. Обикновено винаги доброто побеждава", завършва с надежда Мартин Мартинов.

Ако искате да помогнете, Кампания "Подай ръка – храна за хора без дом" се намира на бул. Витоша 1А /срещу Съдебната палата/. Даренията се носят на място. Приемат се дълготрайни продукти с документ. Мартин Мартинов приканва и всички, които искат да бъдат морална подкрепа за бедните хора, да се включат в инициативата днес, на 15 април, от 13 часа на жълтите павета пред Народното събрание.


Още по темата: общо новини по темата: 208
24.03.2024 »
20.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
17.04.2023 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: