ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мариана Тодорова: Начинът, по който функционира демокрацията, способства за залеза на истината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:08 / 21.05.2023Коментари (1)1381
© Фокус
Начинът, по който функционира демокрацията, способства за залеза на истината. Това каза за Радио "Фокус" за предаването "Сценарий от бъдещето" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова. 

"Ерозията в този граждански дискурс, гражданската дискусия води до политическа парализа. Защото съществуването на прекалено много идеи, каузи, идеологии едновременно, и желанието да бъдат удовлетворени, натоварва до такава степен властите, че става невъзможно да се управлява. Имаме ерозия в консенсуса, имаме политическа парализа, имаме отчужденост и дезинтеграция между гражданите и политиците от една страна, и между самите граждани от друга, и между самите политици от трета. И виждаме, че диалогът е взривен, никой с никого не иска да разговаря и да строи някакъв консенсус. И всичко това поражда несигурност, а тази несигурност от своя страна кара хората да търсят лесни и ясни, добре обосновани и логично конструирани обяснения и решения, които са фалшивите новини и конспиративните теории", анализира Тодорова. 

С развитието на демокрацията през годините и вековете винаги има общи теми, които се появяват отново и отново, като тази кой има право да упражнява демокрацията "и дали хората са достатъчно умни и самосъзнателни да намерят форми на управление или всъщност те не са зрели, не са отговорни и трябва да бъдат направлявани“. Мариана Тодорова даде пример още от зората на демокрацията, когато Аристотел е описал противоречивият характер на демокрацията и казал, че тя води до поляризация. "Дори античните мислители, като Аристотел, Платон, Полибий, Цезар, са призовавали за смесена форма на управление, в която един аристократичен елит, ползвайки демокрацията, все пак поставя някакви ограничения и акцент да бъдат добродетелите", посочи тя.

Следващата голяма тема за демокрацията и нейното развитие е по отношение на правата. Според футуролога тук се наблюдават две големи битки, като единият казус е, че демокрацията защитава интересите на мнозинството, но не на всички. "В момента, в който се опитваме да удовлетворим интересите на всички, рискуваме някакви по-малцинствени права да внасят шум в системата и да дразнят тази голяма група. То е заложено във фундамента“. Другата постановка според нея е, че когато става въпрос за права, количеството не е важно: "Ето това е във фундамента, защото когато говорим за права, не говорим за количество. Това е червената нишка, която намира различни проявления".

"Наслагването на толкова много различни кризи в последно време, това, че ние не ги обяснихме, не си изградихме ценности към тях, реакция, не направихме ново законотворчество, поставя нещата висящи във въздуха. Започнахме с финансово-икономическа криза, след това COVID-19, войната в Украйна, и сега изкуственият интелект. Тази рисковост, несигурност, неопределеност кара хората да търсят някакви твърдини, константи. Точно затова неоконсерватизмът също се възражда и е много силен, което засилва поляризацията. От една страна имаме ясната полова идентичност, от друга страна традициите – религия и национална идентичност, свързана с отстояване на тази родово-патриотична национална патриотичност. Затова имаше и възход на силата и ролята на националните държави. И от друга страна са хората с по-либерални възгледи", каза още Тодорова.   

Според нея решението е във взаимното проникване на идеи, възможността да се разговаря и да има диалог. "Силно вярвам, че сложните системи, каквито са и обществата, намират някаква точка на равновесие и намират т.нар. "здравословен трети път“. В момента, в който нещо стане част от идеологическия, поляризиращия конструкт, то се нормализира. И тогава напрежението моментално спада", заключи Мариана Тодорова







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Консинсуса по кой Противозаконен пи Противоконституционен - Престъпен начин да се управлява тази Държава!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Агресия между шофьори в Пловдив
Електротранспорт в Пловдив?
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: