Магистралите ще се строят ускорено, "Марица" почти готова за строеж

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:57 / 26.06.2008
3346
Правителството предприема всичко необходимо за ускореното стартиране на проектите на автомагистралите "Марица"(Пловдив-Свиленград), "Струма" и връзката на "Хемус" с околовръстния път на София, се посочва в разпространено днес съобщение на прессекретариата на вицепремиера Меглена Плугчиева.

Късно снощи се е състояла работна среща за текущото състояние и мерките за оптимизиране на работата по трите пътни проекта, по които има одобрени актуализирани доклади по околната среда.

В най-напреднала фаза е автомагистрала "Марица". Тръжната документация се финализира, а отчуждителните процедури за необходимите терени са пред приключване.

В момента върви отчуждаването на имоти за връзката на автомагистрала "Хемус" с околовръстния път на София.

През август трябва да е готово актуализираното прединвестиционно проучване за "Марица", а в средата на юли - за "Хемус".

Проектът за "Марица" включва изграждането на 67 км магистрален път с индикативната стойност около 208 млн. евро. От тях над 166 млн. евро са от Кохезионния фонд, а 41 млн. евро са национално съфинансиране.

Автомагистралата е част от 4-ти транспортен коридор като в района на Димитровград трасето се пресича с 9-и коридор и е елемент от трансевропейската магистрала "Север-юг", свързваща страните от Източна и Централна Европа с Близкия Изток и Азия.

32 млн. евро е индикативната стойност за строителството на връзката на "Хемус" със софийския околовръстен път. От тях 25,6 млн. евро се очаква да бъдат от кохезионния фонд на ЕС, а 6,4 млн. евро национално съфинансиране.

Изграждането на пътя ще облекчи значително трафика през Долни и Горни Богров към столицата, който е един от най-натоварените в страната.

600 млн. евро е индикативният бюджет на "Струма", която е част от общоевропейски коридор №4. От тях 480 млн. евро са от ЕС, а останалите са национално съфинансиране.

Очаква се с построяването на магистралата да се насърчи и улесни регионалното развитие, да се стимулират инвестициите в региона и трансграничната търговия и т. н.

На заседанието на Министерския съвет следващата седмица ще бъде разгледан доклад с конкретните срокове и отговорници за изпълнението на трите проекта, твърдят от кабинета на Плугчиева.

Източник: Нетинфо


Виж коментарите (0)

Още по темата (37):
06.03.2023 Читател: Срам! Това ли е решението за проблема?
18.08.2022 Утре ограничават движението по АМ "Марица" в посока Пловдив
29.06.2021 След инцидента на АМ "Марица" движението е възстановено
29.06.2021 Паднала вишка ограничава движението при 53 км на АМ "Марица"
15.02.2021 Турски тираджия окраде сънародник в магазин по АМ "Марица"
24.10.2020 Читател: Този "шофьор", карайки в насрещното, за малко не се вряза във военна колона от 31 машини!
Още новини от Национални новини:
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Как да охладите бирата за броени минути?
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).