МВР: Жените са много по-сигурни шофьори от мъжете

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
08:51 / 17.01.2020
16347
Жените са много по-сигурни шофьори от мъжете. Националната статистика на МВР за миналата година показва, че мъжете, загинали зад волана, са 10 пъти повече от загиналите жени – 302 на 31. Това далеч надвишава съотношението между мъже и жени шофьори, посочва bTV.

Тази статистика не изненадва експертите. "При поколенията, които идват, се оказва, че момчетата дори започват да отстъпват на момичетата. Ние се натъкваме все повече на по-трудни курсисти момчета, отколкото момичета“, коментира председателят на Асоциацията на квалифицираните автомобилисти в България – Красимир Георгиев.

Все още мъжете шофьори са няколко пъти повече от жените на пътя, те обаче се увеличават всяка година, а вече не са рядкост ситуации, в които и курсистът, и инструкторът са жени.

"Жените малко бъркаме посоките, ама то си е заложено “, споделя автоинструкторка, която има час с младо момиче.

Психолозите разказват, че има изследвания, които сочат, че жените са по-склонни да правят технически грешки, от типа на включване на грешния мигач например. Мъжкият пол пък се ориентира по-добре в пространството, но жените са по-съвестни водачи.

"При мъжете по-изявени са характеристики от типа на търсене на силни усещания, импулсивност, безразсъдно шофиране, рисковано шофиране", казва Зорница Тоткова, от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Автоинструктурите споделят, че жените са по-внимателни и изпълнителни, а често и постигат по-високи резултати от представителите на мъжкия пол. По въпроса за даването на предимство мненията на специалистите от двата пола са в сблъсък.

"Eдна жена е по-вероятно, ако ѝ махна и я помоля да се мушна пред нея, тя  да ме пусне“, казва психологът д-р Тоткова. Експертът по пътна безопасност обаче е на друго мнение. "Много по-често ще ви пусне мъж зад волана. На дамата й е много приятно, когато ѝ дадеш предимство, но не се сеща да благодари“, допълни той.

Експертите припомнят, че независимо от пола и мъже, и жени трябва да знаят, че на пътя няма безсмъртни. През 2019 г. в София са станали около 12 хил. катастрофи, от които близо 800 тежки. Столичната полиция публикува статистиката си за миналата година, съпроводена с кадри от някои от инцидентите.

Столичните катаджии са установили над 150 хил. нарушения на Закона за движение по пътищата. Огромната част от тях са за скорост – над 70 хил. Като в над 600 от случаите водачите са шофирали с повече от 50 км/ч над допустимото.

През миналата година в столицата са заловени над 1000 водачи с алкохол и над 200 с наркотични вещества в кръвта, 110 шофьори са отказали да бъдат тествани. На всички са свалени регистрационните табели.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).