"Лукойл" отново провокира страстите в парламента: Депутатите решават дали да отпадне дерогацията

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
23:03 / 10.11.2023
1598
Дерогацията за внос на руски петрол отново предизвика скандали в парламента. След като вчера европейското издание на Politico публикува статия, в която посочи, че Русия е спечелила близо 1 милиард евро чрез дерогацията на България. В статията се посочва, че "Лукойл“ изнасяла барели с руски петрол за трети страни, финансирайки войната в Украйна.

През днешния ден председателят на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев заяви, че се радва, че Европейската комисия е стартирала разследване по случая. Той каза още още, че се надява дерогацията да отпадне възможно най-бързо.

Новият председател на ДПС Делян Пеевски бе много по-твърд – той категорично се обяви "за“ отпадането на дерогацията "веднага“. Той определи партиите, заставащи зад вноса на руски петрол, като "ПроПутин партии“.

Реакция дойде и от ПП-ДБ, които до момента заставаха зад постепенното отпадане на дерогацията, както първоначално парламентът реши. Радослав Рибарски обяви, че НАП и Агенция "Митници“ трябва да проверят имало ли е злоупотреби около договарянето на специалния режим по времето на кабинета "Петков“. Той също изрази притеснения, че ако вносът на руски петрол спре изведнъж, това би могло да доведе до икономически последствия.

От опозицията изненадващо бяха на различни позиции – БСП поиска да се установи има ли злоупотреби посредством дерогацията. От ИТН бяха категорични, че ще я подкрепят, докато не приключи нейното действие, но ако има нарушения, то съответно да бъдат предприети мерки. "Възраждане“ видяха в целия казус "натиск върху "Лукойл“. Те поставиха въпроса за външното влияние и хвърлиха съмнения върху достоверността на фактите.

По-късно стана ясно, че Европейската прокуратура всъщност не е започвала разследвания срещу България. Те обаче следят за внимателно за случая и са в координация с българските власти.

В края на деня Делян Добрев обяви, че внася ново изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Като промените, внесени от него, предвиждат отпадането на дерогацията в срок от три дни след обнародването им в Държавен вестник.

Така дебатът по темата остава отворен, а развръзката остава за следващата седмица.

Виж коментарите (0)

Още по темата (147):
15.05.2024 "Лукойл" връща почти 2 милиона лева за месец април
10.05.2024 Голямата проверка в складовете на "Лукойл" най-вече заради количеството
гориво
10.05.2024 Над 190 служители от 6 институции влизат на проверка в "Лукойл"
01.05.2024 Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да се даде на парче
29.04.2024 Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Василев и Пеевски, имало е заплахи
15.04.2024 "Лукойл" плаща близо 3,4 милиона лева на България само този месец
Още новини от Национални новини:
Правителството реши: 39 млн. лева за заплати в университетите
Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичн...
Спипаха бракониер, той: Разхождам се въоръжен заради мигранти
АДФИ проверява 2 министерства и 34 общини след искане на Сметната...
Кметът на Варна със заповед и санкция до 50 000 лева за нарушител...
Откриха обгорени тленни останки на мъжа, обявен за издирване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).